Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

15. 10. 2024. 21:55 >> 22:03

REKREACIJA

Prednosti nordijskog hodanja – ko sve može da ga primenjuje

Nordijsko hodanje je noviji oblik fizičke aktivnosti pogodan za rekreativne programe svih starosnih kategorija. To je aktivnost u kojoj možete uživati tokom cijele godine, bilo ljeti ili zimi, bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Za razliku od normalnog hodanja, gdje je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko hodanje mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje koje koristi posebno dizajnirane štapove – štapovi za nordijsko hodanje.

Može se izvoditi na većini terena, a u kombinaciji sa prirodom i svježim vazduhom izuzetno je blagotvoran za naše zdravlje.

Zbog sličnosti sa normalnim hodanjem, djeluje prilično lako i jednostavno za izvođenje, ali zahtijeva određeno vrijeme za učenje i savladavanje osnovne tehnike, obavezno pod nadzorom stručnog vođe. Kada je u pitanju sportska oprema, sve što vam treba da započnete su pravi štapovi.

Nordijsko hodanje je zbog svojih karakteristika pogodno za razvoj snage i izdržljivosti, posebno gornjeg dijela tijela, čime utiče na pravilno držanje tijela.

Uključivanjem velikog broja mišića oko 90 odsto, usljed upotrebe štapova, troši se veća količina energije (od 400 do 450 Kcal po satu aktivnosti), za razliku od normalnog hodanja koje troši 250 do 300 Kcal.

Neka istraživanja pokazuju da je potrošnja energije pri srednjoj brzini 20 odsto veća od normalnog hodanja istom brzinom, a ako se brzina nordijskog hodanja poveća, uz primjenu ispravne tehnike, može se potrošiti 45 odsto više Kcal.

Aktivacija kardiovaskularnog sistema je veća, pa se broj otkucaja srca povećava za 10 do 15 odsto. Ova činjenica je posebno važna za osobe sa povećanom tjelesnom masom koje bi na taj način mogle da regulišu višak kilograma.

Osim funkcionalnih sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno utiče i na sistem kretanja. Upotreba štapova za hodanje i aktivno učešće ruku i ramena smanjuju opterećenje donjih ekstremiteta, posebno zglobova kolena, kuka i kičme, prenosi žena.net.hr

Ova karakteristika je važna za osobe koje imaju probleme sa zglobovima donjih ekstremiteta (razne povrede, poslije operacija i sl.), jer omogućava više kretanja uz smanjenje bolova i rizika od povreda.

Kako koristi ljudima sa skoliozom i drugim problemima sa bolnom kičmom, takođe sprečava osteoporozu. Na isti način, nordijsko hodanje je aerobni ili kardio trening koji cirkuliše krv po cijelom tijelu, reguliše krvni pritisak, smanjuje probleme sa proširenim venama i, što je najvažnije, jača srčani mišić i pluća.

Kod starijih osoba upotreba štapova obezbjeđuje veću stabilnost, jer je povećana potporna površina važna za održavanje ravnoteže pri hodanju, a samim tim i smanjen rizik od padova koji su potencijalno opasni za nastanak preloma.

Poreklo nordijskog skijanja

Poreklo ovog oblika hodanja potiče od skijaškog trčanja, koje su Finci praktikovali kao zgodnu verziju ljetnjeg treninga, a koje vjerno simulira skijaško trčanje kada nema snijega.

Tako je i faza povlačenja položaja štapa unazad, tehnika koja je došla iz ovog sporta.

Štapovi za nordijsko hodanje nisu planinarski

Kao i štapovi za planinarenje, štapovi za nordijsko hodanje mogu biti aluminijumski ili karbonski, kao i teleskopski (podesiva dužina), sklopivi i fiksni (u jednom komadu). Formula za izračunavanje visine štapa je vaša visina pomnožena sa 0,66, što vam daje tačnu visinu štapa, prenosi Aktivno.hr.

Štapovi za hodanje imaju svoj uobičajeni vrh za hodanje po travi i mekšim terenima, a za hodanje po asfaltu i tvrdim podlogama na vrh je pričvršćena takozvana gumena kapica.

Ovi štapovi moraju da budu lagani i elastični i nije preporučljivo koristiti štapove za planinarenje u svrhu nordijskog hodanja, ali će za početak i u nedostatku boljeg izbora i oni biti od pomoći.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније