Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

10. 10. 2024. 13:19 >> 13:20
Čitaj mi:

"KUPIO JE IME"

Kako je Ilon Mask dao svojoj kompaniji ime Tesla

Iz mnogo razloga, Ilon Mask je trenutno u vijestima. Šta god da se desi, Mask će uvijek biti najpoznatiji po osnivanju kompanije za električne automobile i njenom pretvaranju u globalnog giganta.



„Tesla” je danas postao sinonim ne samo za Maskovu kompaniju već i za svijet električnih automobila uopšte. Naziv „Tesla”, međutim, nije bilo prvo ime koje je htio da da svojom kompaniji. Mask ga čak nije ni posjedovao, već potiče iz drugog izvora.

U kratkom filmu na Jutjubu „Take impulse” Mask priča o tome kako je na kraju kupio ime od jednog momka iz Sakramenta. On je smislio ime i već ga je posjedovao, ali Mask je bio odlučan da dobije baš to ime. Prvobitno je momku ponudio 75.000 dolara, ali lik u Sakramentu uopšte nije želio da proda ime, piše Hotkars. Mask je onda smislio strategiju kako da dobije ime Tesla. Tako, odlučio je da natjera najfinijeg, najslađeg i najljubaznijeg momka u društvu da ode i sjedi na pragu čovjeka dok mu ovaj ne proda ime. To je bio momak na koga niko nije mogao da se naljuti, pa je Mask zaključio da nema šanse da se strategija završi katastrofalno.

Kako se ispostavilo, Mask je bio u pravu i na kraju je momak iz Sakramenta odlučio da mu proda ime. To je značilo da sada može da nastavi sa korišćenjem imena Tesla.

Kao i Tesla prije njega, Ilon Mask je vizionar koji neprestano gura granice mogućeg. Od električnih automobila, preko solarnog sistema i baterija za skladištenje energije, do projekata poput SpaceX-a, Mask teži da ostvari budućnost koju je Tesla mogao samo da zamisli. On se, međutim, kao i Tesla, oslanja na nauku, tehnologiju i inženjering.

Tesla je eksperimentisao sa motorima na električnu struju i elektromotorima, idejama koje su bile daleko ispred njegovog vremena. Srpski naučnik je zamislio svijet u kojem bi energija mogla da se prenosi bežično, a električna energija bila dostupna svima bez ograničenja.

Mask je više puta isticao da se divi Teslinom geniju i njegovom naporu da stvori bolji svijet kroz nauku. Ime „Tesla“ za njega, zato, predstavlja simbol inovacija, napretka i borbe protiv zastarjelih tehnologija koje zagađuju životnu sredinu.

Iako Mask nije sam osnovao Tesla Motors – kompaniju su 2003. godine osnovali Martin Eberhard i Mark Tarpening – njegovo preuzimanje vođstva 2004. godine i vizija doveli su do globalnog uspjeha kompanije. Mask je postao najveći akcionar kompanije u februaru 2004. nakon što je uložio 6,5 miliona dolara u kompaniju. Tek 2009. „Tesla” će početi da proizvodi svoj prvi automobil.

 





Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније