Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

08. 10. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

TEHNIČKI KVAR ILI STRES?

Robot u Južnoj Koreji izvršio samoubistvo

Gradsko vijeće grada Gumi u Južnoj Koreji objavilo je šokantnu vijest o nesvakidašnjem incidentu. Njihov „robot supervizor“, lansiran u avgustu 2023. godine, pronađen je bez funkcija nakon što je pao niz stepenice sa visine od dva metra. Ova vijest ne samo da je iznenadila javnost, već je otvorila vrata mnogim spekulacijama o uzrocima događaja.

 

Robot je bio uveden kao inovativno rješenje za optimizaciju gradske administracije. Njegova primarna uloga uključivala je isporuku dokumenata unutar gradske uprave, promovisanje gradskih inicijativa i pružanje informacija građanima. Kao dio šire digitalne transformacije, robot je trebalo da unaprijedi efikasnost rada i pokaže prednosti upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu.

Neobično ponašanje prije incidenta
Prema riječima očevidaca, neposredno prije incidenta. robot je primijećen kako se „vrti u jednom mjestu”, što je izazvalo zabrinutost među prisutnima. Njegovo čudno ponašanje ukazivalo je na moguće tehničke probleme ili softverske greške. Upravo ta ponašanja podstakla su spekulacije o pravom uzroku ovog incidenta.

Iako su tehnički stručnjaci odmah započeli istragu, incident je izazvao različite reakcije. Dok jedni sumnjaju na tehnički kvar, drugi se u šali osvrću na mogućnost da je „stres” na poslu doprinio ovom „samoubistvu”. Iako ova teorija zvuči fantastično, ona ukazuje na to koliko daleko smo otišli u personifikaciji tehnologije i ulogama koje dodjeljujemo vještačkoj inteligenciji.

Trenutno, istraga je u toku, a Bear Robotics, proizvođač robota, temeljno analizira sve podatke iz sistema kako bi otkrili šta je dovelo do nesreće. Njihova analiza će vjerovatno pružiti odgovor na pitanje da li je došlo do softverskog kvara, greške u upravljanju ili nečega sasvim trećeg.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније