Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

16. 09. 2024. 08:00 >> 08:00
Čitaj mi:

PROFITABILNA INVESTICIJA

Najskuplji konji na svijetu

Kada se pomene konjički sport, prva asocijacija je novac. Konjske trke su oduvijek bile stvar luksuza i prestiža, a vlasnici najskupljih konja bogataši, prinčevi i šeici.

 


U ovom sportu svi zarađuju: džokeji, uzgajivači, sponzori, kladionice i TV kompanije. Uzgajivači iz čitavog svijeta nestrpljivo čekaju sezonu parenja sa nekim od najskupljih pastuva da bi na novom šampionskom ždrebetu zaradili mnogo novca.

Dobar konj je profitabilna investicija, jer u svijetu nema mnogo pasmina konja koje se mogu nazvati trkačkim konjima.

Tri najskuplje rase trkačkih konja na svijetu, koje su uzgajane decenijama, su američki kasački konj – grlo košta do 100.000 dolara, arapski konj, cijenjen zbog dobrog karaktera, izdržljivosti i žustrog temperamenta – cijena grla je do 130.000 dolara i engleski čistokrvni konj, rođeni prvak, vrijedniji od bilo koje druge pasmine. Ovaj konj u štali je simbol za bogatstvo i znak je plemenitosti. Vrućeg je temperamenta, snažan, izdržljiv, vrlo mobilan i energičan, a može da košta čak 10 miliona dolara.

U anale konjičkog sporta po zaradama od pobjeda i parenja ušlo je nekoliko grla:

Amerikan Faroa
Trostruki osvajač krune, konj pod imenom Amerikan Faroa, zarađuje ogroman novac i od parenja, pa je od 2015. godine do sada, za svako zdravo ždrebe dobio procenat od 200,000 dolara.

Uzgajivačnica Ešford Stad otkupila je prava za ovog konja 2015. godine tako da je ovaj petogodišnji pastuv do sada ovoj uzgajivačnici donio već 20 miliona dolara samo od parenja. To je gotovo dva puta više od novca 8.7 miliona koliko je ovaj konj zaradio u trkačkoj karijeri tokom koje je pobijedio u 9 od 11 trka.

Frankel
Nepobjedivi Frankel je pastuv koji dobija 150,000 dolara za parenje. Nakon što je okončao karijeru posle 14 pobjeda, vladala je velika potražnja za njegovim ždrebcima. Objavljeno je da je ovaj konj samo godinu dana nakon što je otišao u “penziju” zaradio 19 miliona dolara od procenta za parenje, što je pet puta više nego što je zaradio tokom svoje trkačke karijere. Za ovog konja kažu da je bio jednako zauzet kao pastuv, jer su 126 čistokrvne kobile, od 133 koje su mu dovedene na parenje, rodile zdravu ždrebad.

Sietl Denser
Ovaj konj je 1985. godine je kupljen po cijeni od 13.1 miliona dolara. Bio je najskuplje prodat jednogodišnji ždrebac ikada na svijetu na jednoj aukciji. Smatra se da bi danas koštao oko 30 miliona dolara. Sietl Denser je osvojio bukvalno sve najprestižnije nagrade.

Grin Manki
Početkom 2006. godine, konj po imenu Grin Manki, star 2 godine, prodat je za 16 miliona dolara. Ovaj čistokrvni konj od oca Forestri i kobile Medžikal Maskarejd je najskuplji trkački konj ikada prodat na aukciji, mada je ovo definitivno bila loša investicija. Ovaj konj poslije te kupoprodaje nije osvojio nijednu titulu, a već naredne godine se penzionisao. Za parenje je kasnije dobijao samo procenat od 5,000 dolara.

Fuzaiči Pegazus
Najskuplji konj svih vremena, Fuzaiči Pegazus, drži rekord sa zaradom od parenja koja se kreće do čak nevjerovatnih 60 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније