Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

12. 09. 2024. 13:13 >> 13:13
Čitaj mi:

LAEL VILKOKS

Američka biciklistkinja postavila novi rekord za put oko Zemlje biciklom

Američka "ultra-izdržljiva" biciklistkinja Lael Vilkoks postavila je novi svjetski rekord za najbržu ženu koja je biciklom obišla svijet, nakon što je za 108 dana, 12 sati i 12 minuta uspjela da pređe 29,169 kilometara.



Ona je putovanje otpočela i završila u Čikagu, a vozila je bicikl do 14 sati dnevno, što će, nakon provjere, biti upisano u Ginisovu knjigu rekorda, prenosi BBC.

Vilkoks je nadmašila rekord koji je 2018. postavila Dženi Grem iz Škotske, čije je putovanje trajalo 124 dana i 11 sati.

Cjelokupno putovanje bicikliste, uključujući letove, trajekte i javni prevoz, mora da iznosi 40.000 kilometara, što je jednako obimu Zemljinog ekvatora, a minimalna razdaljina pređena na biciklu mora da premaši 28.970 kilometara.

Stručnjaci procjenjuju da ''ultra-izdržljivi'' biciklisti mogu da sagore od 6.000 do 10.000 kalorija dnevno.

Nakon što je krenula iz Čikaga, Vilkoks je nastavila ka Njujorku, gdje se ukrcala na let za Portugal.

Zatim je provela nekoliko nedjelja putujući na sjever do Amsterdama, niz Njemačku, preko Alpa, na Balkan i na kraju preko Turske do Gruzije.

Iz Gruzije je avionom otputovala u Australiju, vozeći bicikl od Perta duž južne obale do Brizbejna gdje se ukrcala na let za Novi Zeland.

Kada je prešla oba ostrva, Vilkoks je odletjela do svog rodnog grada Enkoridž, vozila bicikl duž pacifičke obale do Los Anđelesa, a zatim se uputila do Čikaga i time napravila neophodan krug.

''Najnevjerovatnija je stvar vidjeti žene koje se bave svojim sportom na način na koji žele. Ja sam velika obožavateljka'', rekla je prethodna rekorderka Dženi Grejem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније