Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

12. 09. 2024. 11:47 >> 11:47
2
Čitaj mi:

SAVJETI STRUČNJAKA

Pet načina da se ponovo zaljubite u svoj život

Nije neuobičajeno da se ljudi nađu zaglavljeni u rutini i ne mogu da se sjete kada su posljednji put bili iskreno zbog nečega uzbuđeni. Osjećanja monotonije signaliziraju potrebu za promjenom, navode psiholozi, a ponekad je jednostavna promjena rutine sve što je potrebno da bi ponovo otkrili radost.

 

Psiholog Mark Travers otkriva pet strategija putem kojih osobe mogu pronaći sreću u rutini i učiniti život malo neobičnijim.

1. Ponovo otkrijte stare hobije, ali sa obrtom
Ponovno otkrivanje starih hobija može vam vratiti radost i strast koju ste nekada osjećali, dajući vam osjećaj kontinuiteta i rasta. To je divan način da razmislite o tome koliko ste daleko stigli i kako su vaša interesovanja evoluirala tokom vremena, navodi on za Psiholodži Tudej.

Povratak na ove aktivnosti podsjeća vas na stvari koje su vas nekada činile srećnim i može vam pomoći da pronađete tu istu radost na nove, uzbudljive načine.

Uzmite stari hobi, ali dodajte zabavan obrt da bi ga osvježili.

Ako ste nekada voljeli slikanje, pokušajte da eksperimentišete sa novim stilom ili medijumom kao što su digitalna umjetnost, akvareli ili kombinovani mediji.

Ova mješavina starog i novog može biti nevjerovatno ispunjavajuća i pomoći vam da ponovo otkrijete osjećaj svrhe i radosti u svakodnevnom životu.

2. Prihvatite neočekivano u „danu iznenađenja“
Prepustite se iznenađenju, jer to može prekinuti rutinu i dodati osjećaj avanture vašem životu, savjetuje psiholog.

Suština je u tome da budete fleksibilni i otvoreni za nova iskustva, što će vam pomoći da pronađete radost u spontanosti.

Planirajte „dan iznenađenja“ u kojem prijatelj ili voljena osoba biraju vaše aktivnosti, ali da vam ne kažu unaprijed. To može značiti posjetu novom restoranu, isprobavanje nepoznatog sporta ili istraživanje dijela grada u kojem nikada ranije niste bili.

Alternativno, možete zapisati listu potencijalnih aktivnosti, staviti ih u korpu i nasumično odabrati jednu.

Bilo da je u pitanju spontano putovanje, posjeta muzeju ili popodne kada radite nešto potpuno drugačije od uobičajene rutine, nepredvidivost će vašem danu dodati uzbudljiv preokret.

3. Naučite novu vještinu samo iz zabave
Naučiti nešto novo samo iz zabave, jer može ponovo probuditi vašu radoznalost i strast za otkrivanjem.

Kada se fokusirate na uživanje u procesu umjesto da brinete o krajnjem rezultatu, otkrićete da samo putovanje može biti nevjerovatno korisno.

Ovakav način razmišljanja vam pomaže da prihvatite nove izazove bez stresa oko toga da li će rezultat biti savršen.

Razmislite o nečemu što ste oduvijek bili radoznali da probate – bilo da je to pečenje otmenih peciva ili kodiranje. Možda želite da se bavite slikanjem, naučite gitaru ili čak pokušate da posmatrate ptice. Ključno je da odaberete nešto što zaista izaziva vaše interesovanje i pristupite tome sa razigranim stavom.

4. Transformišite pasivne interese u aktivne aktivnosti
Emisije i knjige koje nas plijene često otkrivaju skrivene strasti i radoznalosti. Kada ta interesovanja skinemo sa ekrana i prenesemo ih u stvarni život, možemo obogatiti svoje živote i pronaći dublji osjećaj zadovoljstva.

Razmislite o žanrovima koje volite i dozvolite im da vas odvedu do novih iskustava.

Ako volite dokumentarne filmove o prirodi, zašto ne planirate izlete za vikend, posjetite lokalne parkove ili se čak pridružite grupi za očuvanje divljih životinja?

Za ljubitelje turističkih emisija, počnite da istražujete svoje „dvorište“ – pogledajte obližnja istorijska mjesta, prisustvujte kulturnim događajima ili probajte jela iz različitih zemalja u lokalnim restoranima.

Ako vam se sviđaju kriminalne drame, posjetite „eskejp rum“ ili se pridružite književnom klubu u kojem se čitaju isključivo krimići.

Kada svoje pasivne interese pretvorite u aktivne aktivnosti, ne samo da se zabavljate – već istražujete slojeve svog bića sa kojima ranije niste bili upoznati.

5. Krenite u mini avanturu
Ponekad je malo spontanosti sve što vam treba da prekinete rutinu.

Planirajte mikro-avanturu—brz bijeg u blizini koji dodaje dašak uzbuđenja bez potrebe za opsežnim planiranjem. Bilo da se radi o jednodnevnom izletu u novi grad, pješačenju nepoznatom stazom ili kampovanju u vašem dvorištu, ova mala bjekstva mogu donijeti osvježavajuću promjenu.

Da biste dodali još novina, promijenite svoje dnevne rute.

Idite drugim putem do kuće, posjetite lokalnu pijacu ili istražite novi kafić ili butik na koji naiđete.

Družite se sa ljudima koje sretnete na putu.

Isprobavanje novih stvari može dovesti do raznih vrsta neočekivane zabave i otkrića. Zapamtite, ključ za buđenje sreće leži u spremnosti da izađete iz svoje zone udobnosti i prihvatite novost i uzbuđenje nepoznatog, zaklučuje psiholog.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније