Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Politika ]

11. 09. 2024. 11:53 >> 11:54
Čitaj mi:

DŽERAD AJZAKMAN

Milijarder otišao u privatnu šetnju po svemiru

Spejseks je lansirao privatnu svemirsku misiju Polaris Davn sa milijarderom Džeradom Ajzakmanom i tročlanom posadom. Kompanija želi da uđe u istoriju kao ekspedicija sa prvom privatnom svemirskom šetnjom i najdaljim svemirskim letom sa posadom od NASA Apolo misije na Mjesec prije više od 50 godina.



Četrdesetjednogodišnji Džerad Ajzakman američki preduzetnik i pilot, filantrop i komercijalni astronaut, je sa Skotom Potitom, penzionisanim pilotom američkog vazduhoplovstva, i višim inženjerima Spejseksa Anom Menon i Sarom Gilis odlučio da se upusti u ovu nesvakidašnju avanturu. Misija Polaris Davn pokušava da zabilježi ključne prekretnice, uključujući prvu svemirsku šetnju koju je izvela posada na privatnoj svemirskoj misiji. Šetnja svemirom ujedno će testirati i najnovija svemirska odijela Spejseksa za ekstra-vozilo koja su dizajnirana da budu fleksibilnija i planirana za upotrebu u budućim misijama. Predviđena šetnja biće održana trećeg dana misije, a Ajzakman i Gilis će provesti oko 15 minuta van letjelice, piše magazin Forbs.

Misija će takođe biti najudaljenija svemirska misija sa posadom od NASA misije Apolo na Mjesec. Na najdaljoj tački svoje orbite, misija Polaris Davn dostićiće visinu od 870 milja, nadmašivši rekord NASA-ine orbite Gemini KSI iz 1966. godine od 853 milje.

Ajzakman je javnosti poznat po tome što ima nevjerovatnu poslovnu i životnu priču. On je napustio srednju školu, osnovao je Šift Pejments sa 16 godina u podrumu svojih roditelja u Nju Džersiju. Kompanija danas obezbjeđuje terminale na prodajnom mjestu preduzećima, a na sajtu kompanije piše da obrađuje više od 260 milijardi dolara plaćanja svake godine. Njemu je dugogodišnji hobi vazduhoplovstvo i on je obučen pilot koji je upravljao borbenim avionima. Te 2009. godine postavio je rekord za najbrži let oko svijeta, sa vremenom od 61 sat i 51 minut. Takođe je osnovao Draken Internacional, privatnu odbrambenu kompaniju sa sjedištem na Floridi koja upravlja sa više borbenih aviona i pomaže u obuci vojnih pilota.

Misija Polaris Davn nije Džeradovo prvo putovanje u svemir. Godine 2021. bio je učesnik prvog orbitalnog svemirskog leta u kojem su učestvovali građani. Misija je bila dio dobrotvorne misije, a među ostalim članovima posade su bili i preživjela od raka iz Dječje istraživačke bolnice St. Jude, koja sada radi u bolnici kao ljekar, i dva pobjednika iz izvlačenja.

Njegova procijenjena neto vrijednost iznosi dvije milijarde američkih dolara, a on je najmlađi u porodici Donalda i Sandre Mari Ajzakman. Njegova braća i sestre su braća Mark i Majkl i sestra Tifani.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније