Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RSE ]

06. 09. 2024. 16:46 >> 16:50
Čitaj mi:

PODACI COPERNIKUSA

Ljeto 2024. najtoplije ikada zabilježeno

Ljeto 2024. godine bilo je najtoplije ikada zabilježeno na svijetu pokazali su podaci Copernicus službe za klimatske promjene.

Prethodnih par mjeseci bilo je najtoplije ikada u Evropi, dok su temperature u avgustu premašile 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Uprkos tome što je Velika Britanija zabilježila najhladnije ljeto od 2015. godine, u većem dijelu Evrope ljeto je bilo toplo iznad prosjeka.

Zabilježena vrućina povećava i šansu da će ova godina nadmašiti prethodnu kao natopliju godinu ikada zabilježenu.
Toplotni rekordi oboreni su širom Evrope. Tako je Austrija zabilježila najviše temperature ikada dok je Španija imala najtopliji avgust.

"Tokom posljednja tri mjeseca 2024. godine, svijet je doživio najtopliji juni i avgust, najtopliji dan u historiji i najtoplije ljeto na svijetu", rekla je zamjenica direktora Copernicusa Samanta Burges.

Ukoliko zemlje hitno ne smanje emisije koje zagrijavaju planetu, ekstremne vrućine će postati "intenzivnije" dodala je ona. Emisije gasova iz sagorjevanja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena, piše Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније