Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M. [ Klix.ba ]

27. 08. 2024. 22:17 >> 22:52
Čitaj mi:

Istraživanje pokazalo

Najstarija djeca u porodici su najčešće i najpametnija

Istraživanje objavljeno u Journal of Human Resources otkrilo je da su prvorođena djeca bolja od svoje mlađe braće i sestara na kognitivnim testovima i to počevši od djetinjstva — bolje su pripremljena za akademski i intelektualni uspjeh zahvaljujući vrsti roditeljstva koje doživljavaju.

"Kada dobiju prvo dijete, roditelji obično žele učiniti sve kako treba i uopšteno imaju veću svijest o svojim interakcijama s prvorođenim djetetom i ulaganjima u njih", kaže Jee-Yeon K. Lehmann, koautor istraživanja i ekonomist u Analysis Group u Bostonu za NBC.

Sa svakim sljedećim djetetom roditelji imaju tendenciju opuštanja u većoj mjeri onoga što bi mogli smatrati nebitnim potrebama svoje djece.

Dakle, roditelji mogu jednako voljeti i brinuti se za svu svoju djecu, no prvorođeni imaju tendenciju da dobiju najviše mentalne stimulacije, budući da primaju nepodijeljenu pažnju oba roditelja

Nakon što su roditelji uspješno donijeli prvo dijete na svijet, postaje im veći izazov posvetiti istu razinu vremena i ulaganja sljedećoj djeci. Istraživanje je pokazalo, primjerice, da roditelji provode manje vremena čitajući svojoj mlađoj djeci, kao i učeći ih osnovnim pojmovima, poput abecede. Također je manje vjerovatno da će kasnije rođena djeca dobiti mentalno angažirane aktivnosti ili igračke.

Najstarije dijete u većini će slučajeva imati viši kvocijent inteligencije od svoje mlađe braće i sestara, a veća je i vjerojatnost, kaže znanost, da kasnije u životu postane direktor ili političar.

U istraživanju su navedena još dva čimbenika koja bi također mogla pridonijeti razlici u inteligenciji, pokazalo je Lehmannovo istraživanje. S kasnijim trudnoćama, manje je vjerovatno da će majke izbaciti alkohol tokom trudnoće i da će dojiti djecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније