Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

13. 08. 2024. 12:23 >> 12:23
Čitaj mi:

SAVJETI

Najčešči razlozi zašto se djeca udaljavaju od roditelja

Za mnoge roditelje može biti zabrinjavajuće kada dijete počne da se udaljava.


Većina roditelja pokušava da kontinuirano ima dobar odnos sa svojom djecom.Za mnoge roditelje može biti zabrinjavajuće kada dijete počne da se udaljava.

Razumijevanje razloga za takvo ponašanje može pomoći u rješavanju problema i jačanju odnosa, i budite spremni ako se to ponovi u budućnosti.

Razlozi zašto se djeca ponašaju distancirano kada su pitanju roditelji mogu biti sljedeći:

Promjene u fazama razvoja
Djeca prolaze kroz različite razvojne faze koje mogu uticati na njihovo ponašanje. Kako rastu, traže više nezavisnosti, što se ponekad može shvatiti kao distanciranje.

To je prirodan dio odrastanja, a ne nužno i odraz odnosa roditelja i djece. Poštujte njihovu potrebu za prostorom, a da pritom ostanete dostupni za podršku i vođenje.

Emocionalni poremećaj
Emocionalni stres, bilo zbog porodičnih, prijateljskih ili školskih problema, može dovesti do povlačenja djece. Možda ne znaju kako da izraze svoja osjećanja što dovodi do udaljenog ponašanja.

Stvorite bezbjedno i otvoreno okruženje u kojem vaše dijete može da priča o svojim osjećanjima bez osude.

Akademski pritisak
Stres vezan za školu, kao što su domaći zadaci, ispiti ili vršnjačko takmičenje, može učiniti da se djeca osjećaju preopterećeno i da se povuku.

Roditelji bi trebalo da podstiču zdravu ravnotežu između učenja i slobodnih aktivnosti i nude pomoć u školskim zadacima kada je to potrebno, piše „The Times of India“.

Društveni izazovi
Problemi sa prijateljima ili društvena dinamika u školi mogu značajno uticati na raspoloženje i ponašanje djeteta. Zloupotreba posebno može dovesti do povlačenja i izolacije.

Uključite se u redovne razgovore o njihovom društvenom životu i budite oprezni na znake maltretiranja ili socijalne anksioznosti, prenosi Index.hr.

Tehnologija i vrijeme ispred ekrana
Prekomjerna upotreba društvenih mreža može stvoriti virtuelnu barijeru između vas i vašeg djeteta. Možda radije provode vrijeme na mreži nego u interakciji sa svojom porodicom.

Postavite zdrava ograničenja vremena ispred ekrana i podstaknite aktivnosti koje podstiču interakciju licem u lice.

Fizički zdravstveni problemi
Zdravstveni problemi, bilo da su manji ili ozbiljni, mogu uticati na nivo energije i raspoloženje djeteta, čineći ih udaljenim.

Kao roditelj, redovno idite na ljekarske preglede za djecu i budite oprezni u slučaju bilo kakvih znakova bolesti ili umora.

Promjene kod kuće
Porodična dinamika, kao što je dolazak novog brata ili sestre, razvod ili preseljenje u novi dom, može poremetiti osjećaj stabilnosti djeteta i dovesti do njegovog povlačenja.

Uključite ih u diskusije o promjenama i uvjerite ih da im pomognete da se osjećaju bezbjedno i uključeno.

Nedostatak kvalitetnog vremena
Užurbani rasporedi mogu dovesti do manje kvalitetnog vremena koje roditelji i djeca provode zajedno, zbog čega se dijete osjeća zanemarenim ili manje važnim.

Dajte prioritet provođenju kvalitetnog vremena sa svojim djetetom, angažovanju u aktivnostima u kojima uživaju i pokazivanjem iskrenog interesovanja za njihove živote.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније