Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

13. 08. 2024. 08:26 >> 08:26
Čitaj mi:

BOGATA GLUMAČKA KARIJERA

Saradnici su o njemu imali samo lijepe riječi – 10 godina od smrti glumca Robina Vilijamsa

Ako bih morao da izaberem terapeuta u filmu koga bih volio da vidim kao ličnog terapeuta, to bi bio Robin Vilijams u filmu ’Good Will Hunting’“, čuvena je rečenica jednog od najistaknutijih psihologa današnjice Irvina Jaloma.


Mork iz „Mork and Mindy“, plavi, šarmanti duh iz čarobne lampe dugometražnog crtaća „Aladin“, dadilja Dautfajer iz „Gospođa Dautfajer“, insipartivni profesor iz „Društvo mrtvih pesnika“… samo su neke od najprezpoznatljivijih uloga koje je odigrao, Robin Vilijams, a bilo ih je preko sto.

Jedinstven. Eksplozivan. Duhovit. Dramatičan. Jedan jedini.

Samo su neki od epiteta koji su nezaobilazni u tekstovima, knjigama i filmovima kada je reč o Robinu Vilijamsu, a njegove uloge ostale su za sve prethodne, sadašnje i nadolazeće generacije tu da oraspolože, rastuže, izliječe..

Knjiga „Robin“ američkog novinara i pisca, Davida Itzkoffa, izašla je 2018. godine, i donijela je direktan, hronološki izvještaj o tome kako je jedan introvertni dječak iz imućne porodice – sin izvršnog direktora Ford Motor Company koji je odrastao kao de fakto jedinac, iako je imao dvoje polubraće i sestara iz prethodnih brakova svojih roditelja – procvjetao u čovjeka sa toliko jakim i izraženim talentom za komediju. Iako je „imao obožavaoce, nikad nije imao imitatore“, pisao je TNYT.

Potom je uslijedio dokumentarac reditelja Tejlora Norvuda “Robin’s Wish“ („Robinova želja“), koji nam je otkrio detalje o posljednjim, mučnim danima ovog legendarnog glumca, kao i o okolnostima pod kojima je preminuo.

Ove godine navršava se decenija od kako nas je Robin Vilijams napustio. Povodom njegovog preranog odlaska Vanity Fair zamolio je više od 20 njegovih kolega, saradnika i prijatelja za njihova topla i draga sjećanja na „ljubaznog, razigranog i inteligentnog umjetnika: eksplozivno energičnog izvođača, otvorenog prijatelja, tihog čovjeka, ozbiljnog glumca“.

Al Paćino (Insomnia): Poznavao sam ga samo kroz posao, i bio je jedan od najpažljivijih i najprijatnijih ljudi koje sam ikada sreo u tom kontekstu. Bio je osjetljiv i iznenađujuće blag.

Režiser Gas Van Sant (Good Vill Hunting): Tokom uvježbavanja scena, Robin bi glumio glasom političarke Dženet Reno, a onda bi Met Dejmon, kako bi nastavio, imitirao Bags Banija. Dakle, cijela scena je Dženet Reno ili Nikson u razgovoru sa Bags Banijem. Film je bio skup, i šteta je što ništa od toga nismo snimili. Bilo je izuzetno smiješno. Met mi je tada rekao: „Tebi je smiješno, ali meni je zaista teško. Probaj ti da da pratiš Robin Vilijamsa”.

Robert De Niro (Buđenja): Kad sam bio klinac, slomio sam nos. Robin i ja smo imali scenu u kojoj smo se fizički borili, rukom me je obavio i potom laktom udario u nos. Otišao sam kod doktora. Ono što je zapravo uradio – vratio mi je nos onako kako je stajao prije lomljenja. Pomjerio ga je. On se zbog toga osjećao užasno. Rekao sam: „Ne, ne, ne, uradio si nešto nevjerovatno.“

Džulijan Mur (Devet mjeseci): Bio je živahan dok je nastupao. Pokušavao bi razne stvari, sve bi mijenjao. Za mene je to bilo divno, gledati i raditi sa tako talentovanim čovjekom na početku svoje karijere.

„Današnji lijepi trenuci pripadaju sutrašnjem sjećanju“, rekao je taj veliki, plavi, šarmanti i zabavni duh iz Aladinove čarobne lampe.

Robin Vilijams je imao turbulentan i komplikovan život, onakav kakav svi mi živimo, koji nije ni blizu savršenog i idealnog. Ali svojim smijehom i šalama olakšavao nam je neke dane i svojim ulogama priredio nam neke nezaboravne trenutke, koje smo proveli sa porodicom ili prijateljima, i tako nam ostavio sjećanja za sjutra, za kasnije, za zauvijek, prenosi Nedjeljnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније