Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

08. 08. 2024. 12:15 >> 12:15
Čitaj mi:

OBRATITE PAŽNJU

Četiri glavna znaka da niste sjeli u pravi italijanski restoran

Italijani se ponose svojom autohtonom kuhinjom – ona je jednostavna i napravljena s malim brojem namirnica izuzetnog kvaliteta. 

 


Želite li da uživate u takvoj kuhinji, u Italiji izbjegavajte turističke zamke, odnosno restorane koji su tu samo kako bi zaradili na vašoj naivnosti i servirali vam kvazi talijanska jela za veliki novac. Tačnije, izbjegavajte ove restorane:

Restoran koji ima jelovnik s fotografijama

Ni jedan ozbiljniji talijanski restoran nema jelovnik s fotografijama jela. Talijani znaju što naručuju i nisu im potrebne fotografije. Ako ste sjeli baš u takav, on je očigledno tu kako bi se dodvorio turistima. Jelovnik preveden na više svjetskih jezika takođe je znak za uzbunu.

Restoran s ogromnim jelovnikom

Najbolji šefovi svijeta se slažu da najbolji restorani imaju jelovnike s malim brojem jela koja se pripremaju od najkvalitetnijih namirnica i uvijek rade bez greške. Sjednete li u restoran koji ima jelovnik debeo poput knjige, a služi sve od pasta i pica preko burgera i odrezaka do gulaša, vjerovatno se nalazite na krivom mjestu.

Restoran s “krivim” jelima

Izvorna talijanska kuhinja drugačija je od onoga što se može vidjeti na internetu ili na televiziji. U američkim filmovima često se pominju autohtona talijanska jela za koja niko nije čuo u Italiji. Primjera radi, u Italiji se ne jedu špageti bolonjeze. Ragu alla bolognese obično se servira s tagliatellama.

Sjednete li u restoran u Italiji i na jelovniku pročitate da isti servira fettuccine Alfredo – bježite. Iako su široki rezanci servirani s maslacem i parmezanom talijanski izum – osmislio ih je šef  Alfredo di Lelio početkom 20. vijeka za svoju suprugu koja nakon porođaja nije imala apetita – danas će se rijetko kad naći na jelovniku talijanskih restorana.

Ako se tamo nalazi tu je da zadovolji želje Amerikanaca koji su oduševljeni ovim jelom i koji su ga transformisali do neprepoznatljivosti. U američkoj kuhinji fettuccine Alfredo podrazumijevaju tjesteninu sljubljenu s kremastim umakom napravljenim od brašna, mlijeka, vrhnja i serviranu uz kozice ili piletinu.

Restoran s buttadentrom

Ako neko stoji na ulazu u restoran i pokušava da vas nagovori da uđete unutra – vjerovatno je riječ o turističkoj zamci. Autohtoni talijanski restorani u Italiji nemaju prodavača na vratima ili buttadentra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније