Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Politika ]

05. 08. 2024. 13:43 >> 13:43
1
Čitaj mi:

BANKET U VERSAJSKOJ PALATI

Koliko biste vi platili za večeru sa kraljem Čarlsom?

Tokom Olimpijskih igara u Francuskoj dekadentna večera za britanskog kralja koštala je kancelariju francuskog predsjednika 475.000 eura, otkrila je Državna revizorska kancelarija.


Predsjednik Emanuel Makron je povukao sve korake da bi osigurao kraljevu posjetu još u septembru prošle godine, a visoki gosti su bili počašćeni plavim jastogom, rakovima i asortimanom sireva.

Uslijedile su gratinirane pečurke sa piletinom iz Bresa, gradića na istoku Francuske, koja je, kažu, toliko ukusna i meka, da je poznata još od 1600-ih kada je vojvoda od Savoje ponudio najdeblje pijetlove iz Bresa kralju Henriju Četvrtom, koji ih je visoko hvalio.

Posluženi su i prvoklasni sirevi - uključujući francuski Comte i britanski Stichelton blue. Za desert je poslužen ružičasti kolačić makarons, punjen kremom od latica ruže, malina i ličija.

Ekstravagantni banket u Versajskoj palati bio je dio trodnevne državne posjete kralja Čarlsa Francuskoj, čiji je cilj bio jačanje ključnog savezništva između dvije zemlje. Prvobitno je bio zakazan za mart, ali je odložen nakon što su velike gradove pogodili rasprostranjeni protesti zbog reforme penzionog sistema.

Gosti na banketu priređenom u čast britanskog monarha bili su i glumac Hju Grant, fudbalski menadžer Arsen Venger i frontmen Rolingstonsa Mik Džeger, piše Bi-Bi-Si.

Posjeta kralja Čarlsa i kraljice Kamile Francuskoj nije jedina koja se navodi u izvještaju Državne revizorske komisije.

Pominje se i banket za indijskog premijera Narendra Modija u Luvru u julu 2023. godine, koji je koštao predsjedničku kancelariju 412.000 eura.

Kao rezultat veće potrošnje, uključujući i ove državne prijeme, rashodi su povećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Kancelarija za reviziju. U poređenju sa samo 6,5 odsto povećanja prihoda koje je zaradilo predsjedništvo.

Najviši revizorski sud u zemlji upozorio je da je veća potrošnja na državne prijeme doprinijela da njihov budžet od 8,3 miliona eura ostane u minusu.

Jelisejska palata sada treba da uloži „značajne napore... da obnovi i održi finansijsku ravnotežu predsjedništva”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније