Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M.

05. 08. 2024. 15:44 >> 15:44
Čitaj mi:

Paleobiolog SAOPŠTIO

Najveći T-reks je bio mnogo veći nego što možemo da zamislimo

Od svih fosila tiranosaurus-reksa koji su pronađeni, statistički je malo vjerovatno da je bilo koji od njih jedan od najvećih primjeraka.

Nova studija procjenjuje da je, statistički, najveći ti-reks mogao da bude čak 70 odsto masivniji od najvećeg primjerka koji imamo, odnosno ostataka. To je ogromna težina od oko 15.000 kg, u poređenju sa najvećim ti-reksom čija je težina procijenjena na osnovu fosila i iznosi oko 8.800 kilograma.

Paleobiolog Džordan Malon iz Kanadskog muzeja prirode i paleontolog Dejvid Houn sa Univerziteta „Kraljica Meri“ u Londonu, bave se pitanjem sa kojim se suočavaju mnogi naučnici kada pokušavaju da procijene opseg veličine neke vrste na osnovu malog broja podataka.

Kako tim istraživača piše, „osim ako uzorkovanje populacije nije intenzivno i prostorno-vremenski veoma iscrpno, može biti vrlo teško utvrditi gornje granice veličine tijela čak i za postojeće vrste“.

Smatra se da je oko 2,5 milijardi ti-reksa krasilo našu planetu za kratkih 2,4 miliona godina postojanja te vrste, a ipak do sada imamo samo 84 kompletna skeleta.

„Neke izolovane kosti i ostaci sigurno nagovještavaju da je bilo mnogo većih jedinki od onih za koje trenutno imamo skelete“, kaže Houn.

Da bi popunili praznine u saznanjima, Malon i Houn su generisali 140 miliona virtuelnih ti-reksa koristeći kompjuterski model koji svakom pojedincu dodjeljuje tjelesnu masu na osnovu svih varijabli koje su mogli da prikupe, uključujući veličinu populacije, stopu rasta, životni vijek i fosilni zapis.

Dalja istraživanja biomehaničkih i ekoloških ograničenja o veličini tiranosaurusa mogla bi ponuditi jasniju sliku. Svakako, naučnici kažu da „svađanje oko toga – koji je najveći?“, zasnovano na šačici skeleta zaista nije mnogo smisleno“, prenosi rts.rs.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Ecology and Evolution.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније