Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

N1 [ R.B. ]

04. 08. 2024. 17:57 >> 17:56

POSTOJI RAZLOG

Zašto u frižideru ima svjetla, a u zamrzivaču ne?

Kada otvorite frižider u njemu se automatski pali lampica, ali se mnogi pitaju zašto u frižideru ima svjetla, a u zamrzivaču nema? Posebno kada je zamrzivač dio frižidera, otvara se na isti način, ali je u njemu - mrak.

Odgovor na ovo pitanje dao je profesor ekonomije Robert H. Frenk sa Univerziteta Kornel. Jednostavno je – razlog je novac.

“U zamrzivaču nema svjetla zbog odnosa troška i dobitka. Trošak instaliranja osvjetljenja u zamrzivač ostaje fiksni, bez obzira na to koliko često ćete otvarati zamrzivač. Dobitak je taj što ćete lakše naći hranu koja vam treba. Ali, pošto ljudi mnogo rjeđe otvaraju zamrzivač od frižidera, trošak je daleko veći od dobitka. Zato proizvođači gledaju da uštede, i odriču se tog drugog svjetla“, objasnio je profesor Frank.

On dodaje da nije isključeno da će se ovo i promijeniti, jer će proizvođači gledati da li je tržište spremno da plati za takav dobitak.

“U principu, pravljenje takvih dodataka uvodi se kada se procijeni da je tržište spremno da plati. Kako raste platežna moć, tako raste i vjerovatnoća uvođenja novih dobitaka. Odnos troška i dobitka tako pokazuje trend da će potrošači dubljeg džepa uskoro potražiti svetlo u zamrzivaču i da će im proizvođači izaći u susret”, objasnio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније