Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

01. 08. 2024. 09:28 >> 09:28

FINANSIJSKI CENTAR KINE

Grad sa najviše kafića u svijetu, ima ih oko devet hiljada

Šangaj je finansijski centar Kine i grad sa najvećim brojem kafića u svijetu. Prije dvije godine našao se u vrhu liste gradova sa najvećim brojem kafića, prestigavši Tokio i London. Za Šangaj kažu da je u posebnoj „ljubavnoj vezi sa kafom“.

Kultura posjete kafea u gradu godinama se razvijala, ali je ekspanziju doživjela poslije kovida. Tada su mještani prihvatili život na otvorenom družeći se sa prijateljima i porodicom. Pošto je ponuda velika, velika je i konkurencija, pa su mnogi vlasnici i menadžeri kafića zabrinuti za budućnost.

U nekim od kineskih gradova dominiraju brendovi kao što su „Starbaks“ i „Lukin“, u Šangaju je to prava industrija.

Jedna od vlasnica kafića u Šangaju istakla je da nije imala izbora, da je ušla u biznis, ali da je njen savjet budućim vlasnicima kafea da razmisle prije ulaska u tako ozbiljan posao, jer je zarada u odnosu na investicije minimalna.

U Šangaju se „biti viđen“ u kafiću smatra modernim i urbanim, naročito kod mlađih generacija.

Kako je istakao jedan od stanovnika, grad je kosmopolitski, međunarodni, trgovački u kome postoji tradicija ispijanja kafe u kafićima.

Kinesko tržište kafe je tokom prethodne godine procijenjeno na više od 35 milijardi američkih dolara. U ekspanziji je i predviđa se da će se uvećati za još 13 milijardi američkih dolara.

U Kini je zabilježilo rast i tržište brendiranih kafića, za oko 58 odsto, naveo je World Coffee.

U Šangaju se prostor koji se tokom dana koristi kao kafić, u noćnim satima pretvara u barove zbog visokih troškova najma prostora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније