Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Forbes ]

01. 08. 2024. 09:19 >> 09:19

U TOP 15 SRBIJA I KOSOVO

Ove države plaćaju najveće bonuse za zlatne medalje na OI

Jedna azijska delegacija svoje zlatne Olimpijce nagradiće s čak 800.000 dolara, a donosimo listu svih 15 zemalja koje ih nagrađuju s više od 100 hiljada dolara.



Uoči početka Olimpijskih igara u Parizu, Forbes je kontaktirao nacionalne olimpijske odbore ili ministarstva sporta svih 206 zemalja i teritorija koji učestvuju na Igrama i potvrdio da će najmanje 33 države dijeliti novčane nagrade svojim sportistima koji se kućama vrate s nekom od medalja. Unutar te grupe, njih 15 je potvrdilo kako će sportistima koji osvoje zlato platiti više od 100.000 dolara.

Među njima je daleko prvi Hong Kong, koji se na Igrama takmiči nezavisno od Kine. Ova teritorija za zlatnu medalju daje nagradu od 768.000 dolara: samo dvoje sportista uspjela su u Hong Kong donijeti zlato u 17 nastupa tog grada na Olimpijskim igrama. Nagrada koju Hong Kong predviđa svojim srebrnim Olimpijcima veća je od one koju druge 32 zemlje nude za zlato – impresivnih 380.000 dolara. Za poređenje, drugoplasirani Izrael i trećeplasirana Srbija svoje pobjednike nagradiće s 275.000, odnosno 218.000 dolara. Sve tri delegacije u Tokiju 2021. su osvojile zlato.

Cijena zlata na pariskim Olimpijskim igrama
U mnogim slučajevima, novčani bonus za osvajače medalja samo je jedan primjer nagrada koje su države pripremile za svoje elitne sportiste. Malezija i Bugarska nude doživotne mjesečne naknade u iznosu iznad 1.000 dolara, dok Čile, Kosovo i Litvanija nude slične povlastice, ali samo do početka sljedećih Olimpijskih igara. Novi Zeland isplate strukturira kao godišnje bonuse, a zlatni Olimpijci svake godine dobijaju 40.000 dolara – do početka sljedećih Igara. Iako Danska za zlato nudi samo 15.000 dolara, na tu nagradu ne treba platiti porez, što je velika povlastica u zemlji s jednom od najvećih stopa poreza u svijetu.

Istovremeno, Poljska nudi čitav niz povlastica uz oko 82.000 dolara koliko poljskim sportistima donosi zlatna medalja. Svaki osvajač medalje u Parizu dobiće sliku nekog od talentovanih poljskih umjetnika, investicijski dijamant i vaučer za odmor za dvoje. Treneri dobijaju iste nagrade. Uz to, za obilježavanje 100. godišnjice poljskog učešća na Olimpijskim igrama, osvajači zlatnih medalja u individualnim sportovima dobit će dvosobni stan u Varšavi, dok će zlatni iz timskih sportova dobiti jednosoban stan.

Mnoge zemlje, uključujući Norvešku, Island i Švedsku, ne nude eksplicitne novčane naknade za medalje, iako u nekim slučajevima nude čitav niz stipendija za sportiste. “Želimo da naši sportisti dobiju svu moguću podršku prije Igara kako bismo povećali izglede za olimpijski uspjeh,” rekla je glavna sekretarka švedskog Olimpijskog odbora, Åsa Edlund Jönsson, za Forbes. Isto vrijedi i za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali britansko tijelo za atletski tim, British Athletics, isplaćuje bonuse za medalje nezavisno od britanske vlade.

Evo 15 zemalja i teritorija koji svojim osvajačima zlatnih medalja u individualnim sportovima nude šestorocifrene bonuse:

Hong Kong
768.000 dolara
Hong Kong je u Tokiju 2021. godine osvojio šest medalja, od toga jednu zlatnu. Ipak, čak i ako njihovi sportisti ne uspiju doći do podija u Parizu, teritorija će im svejedno dati lukrativne nagrade: gotovo 100.000 dolara za četvrto mjesto i blizu 50.000 dolara za plasmane od petog do osmog mjesta.

Izrael
275.000 dolara
Izrael osvajačima srebrne nudi 192.000, a osvajačima bronzane medalje 137.000 dolara, što znači da dolazak do podijuma za izraelske sportiste znači šestorocifreni bonus. Za sportiste koji se takmiče u paru, Izrael svakog od njih nagrađuje sa 75 odsto bonusa, dok će članovi tima od tri do četiri takmičara dobiti 50 posto, a pet i više sportista 40 odsto iznosa. Za igre s loptom zlatna medalja donosi nagradu od 275.000 dolara za čitav tim od 18 igrača i sedam članova tima. Na nagrade se ne plaća porez.

Srbija
218.000 dolara
Srpska vlada osvajačima medalja nudi novčani bonus, ali povlastice ne staju tu. Sportisti koji osvoje zlato, srebro ili bronzu ispunjavaju uslove za državnu penziju, koja se aktivira u 40. godini i isplaćuje na mjesečnom nivou. To su sigurno dobre vijesti za 37-godišnjeg Novaka Đokovića, koji u svoj impresivni repertoar rezultata želi dodati i olimpijsko zlato.

Malezija
214.000 dolara
Za sportiste koji predstavljaju Maleziju, medalje dolaze s velikim razlikama. Osvajači zlata dobiće više od 200.000 dolara, dok će bronzani dobiti tek 10 odsto tog iznosa. Bez obzira na to jesu li prvi, drugi ili treći, takmičari iz Malezije dobiće doživotnu penziju koja se kreće od oko 400 do 1.100 dolara mjesečno.

Italija
196.000 dolara
Italija ne dijeli svoje bonuse za timske sportove. Svaki sportista dobiće oko 196.000 dolara za zlato, 98.000 dolara za srebro i 65.000 dolara za bronzu, bez obzira na to takmiči li se u timskom ili pojedinačnom sportu. Ako ovogodišnje Olimpijske igre za Italiju budu jednako uspješne kao i one iz Tokija, Italija će isplatiti mnogo novca: u Tokiju su osvojili 13 medalja u timskim sportovima.

Litvanija
182.000 dolara
Litvanska vlada novčane nagrade nudi i sportistima i njihovim trenerima, a iznosi se određuju zavisno od “osnovnoj socijalnoj koristi”, odnosno mjesečnom iznosu koji se koristi u obračunima socijalnog osiguranja. Litvanija nudi i druge povlastice: plaćaju najamninu osvajačima medalja nakon kraja njihove karijere.

Moldavija
171.000 dolara
Čak i osmo mjesto sportašima iz Moldavije donosi bonus od oko 11.000 dolara, ali dolazak do podijuma garantuje deset puta veći iznos. Na prošlim Olimpijskim igrama Moldavija je osvojila samo jednu medalju: bila je to bronza u muškoj kategoriji kanua.

Letonija
155.000 dolara
Letonija velikodušno dijeli bonuse svojim sportistima do čak šestog osvojenog mjesta. Zlato donosi oko 155.000 dolara, a svako sljedeće mjesto donosi 60 odsto prethodnog iznosa. To znači da srebro donosi oko 93.000 dolara, a bronza oko 56.000 dolara. Isto pravilo odnosi se i na timske bonuse, iako za zlato Letonija daje iznos od oko 470.000 dolara za sve sportiste, trenere i pomoćno osoblje tima.

Mađarska
154.000 dolara
Uz značajne bonuse za zlatne medalje, Mađarska nudi i vrlo izdašne nagrade za bronzane sportiste – oko 88.000 dolara. To su dobre vijesti za mađarsku vaterpolo reprezentaciju koja je osvojila bronzu i u muškoj i u ženskoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Bugarska
139.000 dolara
Sportisti u individualnim sportovima zaradiće malo više od onih koji se takmiče u timovima. Srebro u Bugarskoj donosi 111.000, a bronza 83.000 dolara. Timovi s više od dvoje sportista dobiće 90 odsto individualnih bonusa, ali samo za 70 posto sportista, dok će ostalih 30 odsto dobiti 50 odsto navedenih iznosa.

Ukrajina
125.000 dolara
Na prošlim ljetnjim Olimpijskim igrama, 29 ukrajinskih sportista osvojilo je medalje. Ipak, samo jedno od njih bilo je zlato, i to u rvanju u grčko-rimskom stilu u muškoj kategoriji.

Kosovo
120.000 dolara
Osvajači zlatnih medalja s Kosova osvojiće bonuse i od ministarstva sporta i od Olimpijskog odbora. Ako sruše neki rekord, mogu zaraditi još više. Kosovsko mininstarstvo sporta one koji sruše rekord u pojedinačnoj kategoriji nagradiće s oko 218.000 dolara, a sportisti koji to postignu u nekom timu dobiće oko pola tog iznosa.

Estonija
109.000 dolara
Uspjeh na Olimpijskim igrama za estonske sportiste trajaće dugo: stipendije od Olimpijskog programa Estonije dobijaće svi od prvog do desetog mjesta. Na primjer, uz oko 109.000 dolara novčanog bonusa za zlatnu medalju, pobjeda donosi i oko 7.000 dolara mjesečne isplate kroz sljedeće dvije godine. I treneri mogu dobiti nagrade, i to u maksimalnom iznosu od 50 odsto bonusa za sportaše.

Češka
103.000 dolara
Tradicionalna sila u ženskom tenisu, Češka je na ovim Olimpijskim igrama ostala bez Markéte Vondroušove, srebrne iz Tokija. Ipak, tu je Barbora Krejcikova, osvajačica ovogodišnjeg Vimbldona koja je na prošloj Olimpijadi u paru osvojila i zlato, što znači da nacija još ima priliku za osvajanje zlata.

Španija
102.000 dolara
Olimpijsko zlato španskim sportistma u individualnim sportovima donosi nagradu od šest cifara, ali to nije slučaj i s timskim sportovima. Timovi od dva člana dobiće maksimalno 82.000 dolara po članu, dok reprezentacije od tri i više članova dobija oko 54.000 dolara po članu. Na prošlim Olimpijskim igrama španski timovi osvojili su šest medalja, uključujući i jedno zlato.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније