Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Klix.ba ]

31. 07. 2024. 10:21 >> 10:21
Čitaj mi:

JEDNO JELO STROGO ZABRANJENO

Hrana koju sportisti jedu na Olimpijskim igrama

U prošlosti, neke zemlje domaćini su koristile domaćinstvo OI za promociju svojih kuhinja. Tako je poslije Seula 1988. svijet upoznao kimči, koji je počeo da se širi širom planete.

 

Da, Olimpijske igre u Parizu su tu i trajaće nešto više od dvije nedjelje. Na njima će nastupiti više od 10.000 sportista koji će se takmičiti u ukupno 32 sporta, pa ko god se nađe u Parizu neće moći da kaže da mu je dosadno.

Ali da biste uživali, ne morate biti u Parizu, dovoljno je samo gledati utakmice. Znamo da su svi ljubitelji sporta pažljivo provjerili rasporede, a ovdje ćemo pokazati malo drugačiju stranu Olimpijskih igara i fokusirati se na – gastronomiju.

Priprema svih tih ogromnih količina hrane je svakako veliki izazov na utakmicama. Kada se sportistima dodaju i njihovi treneri i članovi tima, broj ljudi kojima je potrebno da se usluže obroke penje se na oko 15 hiljada, tako da je prije svega neophodna dobra priprema i organizacija.

Da ne govorimo o tome da takmičari dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće razlike u kuhinji.

To je dugotrajan posao, a tome u prilog govori i procjena kako će se jela pripremati po više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranljivo.

Vino, kimči i meso

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Atini, gdje takmičari nisu baš pazili šta jedu. U to vrijeme nije bilo čak ni olimpijskog sela, a takmičili su se amateri koji su svakodnevno pili vino za snagu.

Osim toga, uživali su i da jedu kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se 50.000 obroka priprema svakog dana, obraćajući pažnju na vegetarijanske obroke i održivost.

U prošlosti, neke zemlje domaćini su takođe koristile domaćinstvo Igara za promociju svojih kuhinja. Tako je poslije Seula 1988. svijet upoznao kimči, koji je počeo da se širi širom svijeta. Takođe, 24 godine ranije, kada je domaćin bio Tokio, trener zlatne ženske odbojkaške reprezentacije Japana je objasnio značaj dijete koja kombinuje ribu i pirinač. Pogađate, taj trenutak definitivno nije dugo trajao za suši.

Ali vratimo se na impresivne pariske brojke i činjenice. Procjenjuje se da će tokom OI biti pripremljeno više od nevjerovatnih dva miliona obroka, a sva hrana osim banana, kafe i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči nevjerovatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti servirano – i to iz bezbjednosnih razloga (pripremanje u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele da što više predstave svoju kuhinju, pa će u selu biti održane radionice koje će polaznike naučiti kako da spreme ukusan baget i dobar kroasan. Sve u svemu – biće veselo i nezaboravno, prenosi punkufer.hr.

Šta je kimči?

Kimči je proizvod koji se dobija procesom mlječno-kisjelinskog vrenja, tj. fermentacije na niskim temperaturama, kako bi se obezbijedilo pravilno sazrijevanje i očuvanje. Potom se miješa sa začinskom mješavinom povrća, koja se uglavnom sastoji od mljevene paprike, bijelog luka, đumbira, mladog luka i rotkvica.

Glavni sastojci kimčija su kineski kupus, ljuta mljevena paprika, bijeli luk, đumbir, mladi luk, rotkvice, so, voće, povrće, susam, orah, šećer, usoljena riba, pasta od pirinča i pasta od brašna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније