Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

16. 07. 2024. 22:13 >> 22:13

DA li biste ga probali?

Puter iz laboratorije, Bil Gejts kaže da ima „ukus kao pravi“

Kalifornijska startap kompanija uspjela je da kroz kompleksan proces odstrani potrebu za kravama kako bi napravila alternativu puteru koja ima ukus kao i pravi.

"Sejvor", startap sa finansijskom podrškom milijardera Bila Gejtsa, eksperimentiše sa pravljenjem bezmlječnih alternativa sladoleda, sira i mlijeka koristeći termohemijski proces koji omogućava formiranje molekula masti i pravljenje njihovih lanaca od ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika.

Sada je kompanija objavila da je napravila novu alternativu buteru koja ima isti ukus.

Smanjivanje potrošnje mesa i mlječnih proizvoda jedan je od ključnih načina kako čovječanstvo može da smanji negativni uticaj na životnu sredinu, pošto je stočarstvo jedan od najznačajnijih izvora gasova sa efektom staklene bašte.

"Sejvor" navodi da njihovi proizvodi mogu značajno da smanje ugljenični otisak u odnosu na životinjske proizvode.

Pravljenje njihovog putera u atmosferu oslobađa 0,8 grama po kilogramu putera, dok proizvodnja originalnog mlječnog nesoljenog putera sa 80 odsto masti oslobađa 16,9 kilograma ugljen-dioksida po kilogramu putera.

Izvršna direktorka „Sejvora“ Katlin Aleksandar rekla je da su trenutno i predkomercijalnoj fazi i rade na dobijanju dozvola kako bi mogli da prodaju svoj puter.

"Ne očekujemo da ćemo moći da počnemo sa nekom širom prodajom barem do 2025. godine“, navodi izvršna direktorka.

Alternative mesu i mlječnim proizvodima postaju sve popularnije proteklih godina, ali je kod mnogih najveći problem – ukus.

„Do sada smo imali neformalne panele kušača sa desetinama ljudi. U okviru komercijalizacije očekujemo da obavimo i masovnije formalne degustacione probe“, ističe Katlin Aleksandar.

Glavno je pitanje da li će kupci htjeti da se odreknu navika i pređu na sintetičke masti. Veliki je izazov privoljeti ljude da se odreknu svojih omiljenih mlečnih proizvoda zarad eksperimentalne hrane.

U svom blogu, Bil Gejts navodi da je ideja prelaska na laboratorijski napravljene masti i ulja isprva čudna.

„Potencijal tog prelaska, međutim, u smanjivanju našeg ugljeničnog otiska je ogroman. Iskorišavanje dokazanih tehnologija i procesa možemo to da postignemo. Novi proces ne oslobađa gasove sa efektom staklene bašte, ne koristi poljoprivredno zemljište, a potrošnja vode je hiljadu puta manja od tradicionalnog stočarstva. Najvažnije, odličnog je ukusa, kao prava stvar“, ističe Gejts.

Prema podacima UN-a, stočarstvo generiše 14,5 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније