Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

27. 05. 2024. 13:43 >> 13:43
Čitaj mi:

"NIJE BIO PRVA OPCIJA"

Kako je Marlon Brando dobio ulogu u filmu „Kum” 

Marlon Brando je postao dio glumačke ekipe filma “Kum” zahvaljujući upornosti reditelja Fransisa Forda Kopole i autora romana „Kum”, Marija Puza. Iako su izvršni direktori kompanije Paramaunt pikčers bili skeptični, Kopola i Puzo su insistirali da Brando bude odabran za ulogu Vita Korleonea.

 

Brando, koji je tada imao samo 47 godina, nije bio prva opcija za tu ulogu. U početku, režiser Frensis Ford Kopola je oklijevao da izabere Branda zbog njegove reputacije da je sa njim teško raditi. Međutim, producent Robert Evans je insistirao na Brandu za ulogu Don Vita, vjerujući da je on jedini glumac koji može da oživi lik sa potrebnom tihom snagom i ironijom.

Kopola se složio sa njim i da bi ubijedio studio, smislio je pametnu strategiju: rekao je rukovodiocima Paramaunta da će Brando snimiti film besplatno, dati garanciju protiv bilo kakvog potencijalnog prekoračenja uzrokovanog njegovim ponašanjem i pristao na probni snimak. To je zapravo bio pametan trik da se dobije snimak koji bi mogao da prođe kao test na ekranu bez Brandovog znanja. Brando se, nesvjestan prave svrhe, pojavio i odglumio toliko ubjedljivo, da je osvojio rukovodioce studija. Na tom kastingu se preobrazio u Vita Korleonea tako što je na kosu nanio imalin za cipele, obraze napunio vatom i govorio hrapavim glasom.

Na snimanjima, da bi vjerodostojno prenio lik na veliko platno, morao je da prođe transformaciju uz pomoć proteza, šminke i perike kako bi izgledao starije i ličio na vođu kriminalne porodice.

Ova posvećenost ulozi, zajedno sa njegovim intenzivnim i odmjerenim nastupom, donijela je Brandu Oskara za najboljeg glumca, koju je on slavno odbio kao protest protiv tretmana Indijanaca u filmskoj industriji.

Film „Kum” (The Godfather) je američka kriminalistička drama iz 1972. godine, režisera Fransisa Forda Kopole, koji je napisao i scenario zajedno sa Mariom Puzom, autorom istoimenog romana. Glavne uloge tumače Marlon Brando, Al Pačino, Džejms Kan, Robert Duval, Dajana Kiton.

Prvo ostvarenje trilogije „Kum” prati mafijašku sicilijansku porodicu Korleone pod Vitom Korleoneom od 1945. do 1955. godine. Film se fokusira na transformaciju njegovog najmlađeg sina, Majkla, od nevoljnog porodičnog autsajdera u nemilosrdnog šefa mafije.

Paramaunt pikčers je dobio prava na roman po cijeni od 80.000 dolara. Rukovodioci studija imali su problema da pronađu reditelja – prvih nekoliko kandidata je odbilo ovu poziciju prije nego što je Kopola potpisao ugovor, ali je potom uslijedilo neslaganje oko izbora glumaca za nekoliko likova, posebno Vita (Brando) i Majkla (Pačino).

Film je sniman na lokacijama u Njujorku i na Siciliji, a snimanje je završeno prije roka. Muziku je komponovao Nino Rota, a pomagao mu je Karmine Kopola.

Film je premijerno prikazan 14. marta 1972. u Njujorku. Sa procijenjenom zaradom između 250 i 290 miliona dolara, u vrijeme izlaska, postao je film sa najvećom zaradom svih vremena. Dobio je pozitivne recenzije i od publike i od kritičara, koji su naročito pohvalili glumu, režiju, scenario, priču, fotografiju, montažu, muziku i prikaz mafije.

Film je bio nominovan za deset Oskara, a osvojio je tri: za najbolji film, najboljeg glumca (Brando) i najbolji adaptirani scenario (Kopola i Puzo).

Kum se smatra jednim od najboljih i najuticajnijih filmova svih vremena. Kongresna biblioteka je 1990. odabrala ovaj film za čuvanje u Nacionalnom registru filmova Sjedinjenih Država zbog „kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja”, a Američki filmski institut ga je smjestio na drugo mjesto liste 100 najboljih američkih filmova (iza „Građanina Kejna”). Prate ga dva nastavka, Kum 2 (1974) i Kum 3 (1990).

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније