Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

25. 05. 2024. 12:16 >> 12:16

NAUČNICI TVRDE

Brašno napravljeno od kora od banane hranljivo i ukusno

Svaki put kada ogulite bananu i bacite koru, bacite i jednu ukusnu, hranljivu užinu. Nedavna studija je pokazala da se, ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Vjerovatno nikada niste razmišljali o kuvanju obroka među čijim sastojcima se nalazi kora banane. Ne samo da je riječ o savršeno bezbjednoj namirnici, već su naučnici utvrdili da je i dobra za opšte zdravlje.

Kada su proizvodi od kore banane tokom eksperimenta testirani na ukus, učesnici koji su ih probali su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom kao i kolačićima od šećera – bez kore banane.

Kora banane je puna minerala i hranljivih materija koji pomažu u borbi protiv raka. Obogaćeni korom od banane, na primjer, kolačići napravljeni u pomenutoj studiji, sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane je rezultiralo kolačićima koji su bili pomalo smeđi i tvrdi, vjerovatno zbog svih dodatnih vlakana. Ali kolači napravljeni sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, imaju ljepšu teksturu i bolji ukus.

Dodatna prednost je i to što se ovo brašno može čuvati tri mjeseca na sobnoj temperaturi.

Rezultati studije sugerišu još i to da bi upotreba brašna od kore banane u pravljenju hleba, biskvita i uopšte testenina, takođe mogla biti vrijedna razmatranja.

Prošle godine, na primjer, studija o kolaču sa korom od banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu boju za hranu pečenom proizvodu, kao i hranljive materije.

U međuvremenu, studija iz 2016. pokazala je da zamjena do 10 procenata pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog tropskog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći i u globalnom problemu – bacanja hrane.

Oko 40 procenata težine banane je u njenoj kori, a ona se uglavnom, iako prepuna hranljivih sastojaka, jednostavno baci.

Naravno, kore od banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali ako su pravilno pripremljene, mogu zaista imati prilično dobar ukus. One mogu čak i produžiti rok trajanja nekih proizvoda, jer kore imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto važi i za koru voća, kao što je mango, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније