Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

27. 03. 2024. 20:43 >> 20:43
Čitaj mi:

Prije 2000. godina

Koje kućne ljubimce su imali Stari Rimljani

Stari Rim ne prestaje da nas fascinira. Iako su od ovog perioda prošli vjekovi, i dalje se divimo brojnim artefaktima tog doba. Zanimljivo je i proučiti svakodnevni život Rimljana tog doba, pa između ostalog, saznati i koje su životinje imali.

Psi

Rimljani su pse koristili u ratovima, u lovu, kao i za čuvanje stoke i imovine, što se lijepo vidi na najpoznatijem mozaiku iz Pompeje, Cave canem. Ova životinja se, međutim, i tada smatrala čovjekovim najboljim prijateljem.

Štaviše, Arnold Tojnbi, ugledni engleski istoričar, rekao je kako je “ljubav prema kućnim ljubimcima bila jedna od najprivlačnijih osobina starorimskog karaktera”.

Stari Rimljani su znali koje rase pasa su dobre za različite stvari. Na primjer, Lakonijski pas u Molusus korišćeni su za lov i čuvanje stoke, a o ovim vrstama pasa vrlo detaljno govore autori koji su se bavili poljoprivredom.

Što se tiče pasa kao kućnih ljubimaca, poznata pasmina bila je Melitan: „pas za krilo“. Ovaj dugodlaki pas kratkih nogu i šiljatog nosa može se vidjeti na skulpturama i poznato je da je bio popularan među građanima više klase.

Mačka

Možda neočekivano, ali mačke nisu bile popularni kućni ljubimci među Rimljanima. Da, u Rimu je bilo mačaka, zapravo mnogo, a vjerovatno su ih tamo na brodovima dovezli grčki kolonizatori, još u petom vijeku prije nove ere.

Mačke su u Rimu uglavnom smatrane lovcima na miševe. Čak su morale da se takmiče s lasicama i tvorovima za titulu glavnog lovca na glodare, jer su te životinje za tu svrhu držane u rimskim kućama. Jedan pogled na pompejske mozaičke prikaze mačaka mogao bi biti dovoljan da pokaže kako su neki (ili svi?) Rimljani gledali na mačke.

Osim u gradovima i vilama, ostaci mačaka pronađeni su u vojnim utvrđenjima. Prema navodima Donalda Engelsa, autora knjige "Classical cats", latinska riječ "cattus" u značenju mačke prvi put je korišćena u vojnom kontekstu.

Ptice

Naširoko poznate Katulove pjesme o vrapcu njegove djevojke i njegovoj smrti mogle bi, ako ih čitamo bukvalno, dovesti do pogrešnog zaključako da su ptice bile čest kućni ljubimac u starom Rimu.

Ptice su zaista držane kao kućni ljubimci i bile su prilično popularne, no, čini se više kao statusni simbol. Neke vrste, poput ljupkih raspjevanih slavuja, bile su skupe, a ako bismo vjerovali Pliniju, mogle su doseći cijenu po kojoj su se prodavali robovi.

To ne znači da njihovi vlasnici nisu voljeli ptice kao kućne ljubimce, samo da literarni i umjetnički dokazi pokazuju ptice zatvorene u kavezima u domaćinstvu, ali i kao oblik zabave (ptice koje govore). Oni sigurno nisu bili predmet mnogih epitafa, kao što su bili psi.

Čini se da je kavez za ptice kao artefakt karakterističan za Rim. Prema Pliniju, prvi čovjek koji je izumio kavez, takođe je bio Rimljanin. Iako nema fizičkih dokaza, pisani izvori pominju kaveze od srebra, zlata, slonovače i kornjačinog oklopa.

Ribe

I ribe su držane u rimskim domaćinstvima. Samo u Pompeji pronađeno je više od 70 vodenih struktura unutar vila, od kojih su mnoge sadržavale ribe. Ipak, iako su služile kao statusni simboli poput ptica, ribe su mogle završiti i kao večera svog gospodara.

Dakle, čuvali su ih kao ukras i kao hranu. Kružile su čak i glasine da su neki oplakivali smrt svojih riba i da su neki svoje ljubimce kitili naušnicama i ogrlicama, prenosi City Magazine.

Što se tiče vrsta riba koje su se držale u rimskim ribnjacima i bazenima, bilo je tu svega. Neke su bile namijenjene za izlaganje, druge za hranu.

Kao hrana bile su popularni iverak, riba list… Ciple su bili jestive, ali i zanimljive zbog svog ponašanja, a ciple su držane i za zabavu, jer su sklone iskakanju iz vode. Kasnije se pročulo kako su se razne vrste jegulja prodavale za ogromne količine novca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније