Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.B. [ N1 ]

26. 03. 2024. 22:04 >> 22:04
Čitaj mi:

SAGRADA FAMILIJA

Bazilika u Barseloni biće završena za dvije godine

Bazilika Sagrada familija u Barseloni ima novi datum završetka 2026. godine, 144 godina nakon što je položen prvi kamen, navodi Gardijan (The Guardian).

Predsjednik organizacije koja ima zadatak da završi remek djelo Antonija Gaudija objavio je, piše Gardijan, datum prošle srijede.

Novi datum poklapa se sa stogodišnjicom smrti arhitekte zgrade. Estiv Kemps je rekao da imaju novca i materijala da završe zgradu, uključujući centralni toranj od 172,5 metara posvećen Isusu Hristu.

Iako je predviđeno da zgrada bude završena do 2026. godine, očekuje se da će se radovi na skulpturama i dekorativnim detaljima i, prije svega, kontroverznom stepeništu koje vodi do onoga što će na kraju biti glavni ulaz, nastaviti do 2034. godine.

Kada su radovi počeli 1882. godine, lokacija je bila otvoreno obradivo zemljište, ali je u međuvremenu grad rastao oko crkve.

Od svog nastanka, izgradnja Sagrada familije nailazila je na razne prepreke – rat, zanemarivanje i nedostatak finansija. Nedavno je pandemija korona virusa dovela do dvogodišnje pauze u radu.

Prije pojave masovnog turizma, posao je trebalo da se finansira isključivo donacijama „pokajanih grešnika“, što je činilo priliv novca nepredvidivim i mnogi su sumnjali da će posao ikada biti završen.

Stepenište, koje bi se protezalo preko dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje oko 1.000 porodica i preduzeća. Dok neki naučnici to osporavaju, Kemps insistira da je stepenište uvijek bilo dei plana arhitekte.

„Pratimo Gaudijev plan u potpunosti. Mi smo njegovi nasljednici i ne možemo da se odreknemo njegovog projekta", kazao je on. 

Plan predstavljen lokalnim vlastima 1915. godine, koji je potpisao Gaudi, uključuje stepenište.

Kemps je dodao da su o planu razgovarali i sa gradonačelnikom Barselone Jaumeom Koljbonijem, pošto lokalna vlast ima posljednju riječ.

„Nemam kristalnu kuglu koja će mi reći kada će odluka biti donijeta“, rekao je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније