Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

13. 03. 2024. 20:37 >> 20:37
1
Čitaj mi:

PRERAĐIVAČI BEZ SIROVINE

Zbog loših berbi kakaa, čokolada će širom svijeta biti skuplja

Glavne afričke fabrike kakaoa u Obali Slonovače i Gani zaustavile su ili prekinule preradu, jer ne mogu da priušte kupovinu sirovine, kažu za Rojters izvori, što znači da će cijene čokolade širom svijeta vjerovatno porasti.

Proizvođači čokolade su već povećali cijene, poslije tri godine loših berbi kakoa, a očekuje se da će podbaciti i četvrta u spomenute dvije zemlje koje proizvode skoro 60 odsto svjetskog kakaoa, prenosi Rojters.

Cijene su se više nego udvostručile tokom prošle godine.

"Potrebno nam je masovno smanjenje potražnje, jer je već masovno smanjenje ponude", rekao je Stiv Voteridž iz Tropical Research Services, svjetski stručnjak za kakao.

Proizvođači čokolade ne mogu da proizvode čokoladu koristeći sirovi kakao i oslanjaju se na prerađivače da pretvore zrna u puter i liker od kog se može napraviti čokolada.

Ali prerađivači kažu da ne mogu da priušte kupovinu sirovog materijala.

Državna firma Obale Slonovače koja se bavi preradom, Transcao, jedna je od devet najvećih fabrika u zemlji.

Rekli su da su prestali da kupuju kakao zbog njegove cijene, ali da se još uvijek obrađuje kakao iz zaliha, ali nije rečeno u kom kapacitetu.

Dva neimenovana izvora iz industrije izjavila su da fabrika skoro ne radi, prenosi Rojters.

Jedan od dva izvora rekao je Rojtersu da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih fabrika među vodećim uzgajivačima Obale Slonovače.

Obala Slonovače proizvodi skoro polovinu svjetske proizvodnje kakaa.

Ista dva izvora kažu da se čak i globalni trgovac "Cargill" borio da nabavi kakao za svoju glavnu prerađivačku fabriku u Obali Slonovače, zaustavivši rad na otprilike nedjelju dana prošlog mjeseca.

"Cargill" nije odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentar.

U drugom proizvođaču kakaoa u Gani, većina od osam fabrika, uključujući državnu kompaniju za preradu kakaa (CPC), više puta je obustavljala rad na nekoliko nedjelja otkako je sezona počela u oktobru, rekla su dva različita izvora iz industrije.

CPC je saopštio da radi sa oko 20% kapaciteta zbog nedostatka sirovog materijala.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније