Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Н1 [ R.B. ]

01. 12. 2023. 09:56 >> 09:56

TIANDUČENG

Kinezi izgradili kopiju Pariza

Ako pogledate panoramu Tiandučenga ne možete, a da ne opazite građevinu koja neodoljivo podsjeća na Ajfelovu kulu.

Za razliku od tornja u Parizu koji se izdiže na 330 metara, kineska verzija je napravljena tako da zauzima trećinu originala, a visoka je tek 108 metara. To je 52 metara niže nego najviša kopija Ajfelove kule na svijetu, a koja se nalazi ispred hotela Paris Las Vegas u Las Vegasu, prenosi Punkufer.

Ovo nije jedina sličnost koju Tiandučeng dijeli s glavnim gradom Francuske. To kinesko naselje u okrugu Linping u provinciji Zhejiang na istoku Kine počelo je da se gradi 2007. godine s namjerom da dočara stil Pariza.

Oko tridesetak kvadratnih kilometara prostora izgrađeno je na način da oponaša arhitekturu Pariza i krajolik. U Tiandučengu ćete naći Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja, fontanu iz Luksemubrškog parka i brojne građevine napravljene u francuskom neoklasičnom stilu.

Francuski šik je trebalo da privuče Kineze i inspiriše ih da kupe nekretnine i započnu život u Tiandučengu. No to se spočetka nije dogodilo. U početku su tek rijetki bili spremni na taj potez. Do 2013. godine u naselju je živjelo tek oko dvije hiljade ljudi zbog čega su ga mnogi prozvali gradom duhova.

No ove brojke su znatno premašene u posljednjih deset godina, u što se uvjerila i ekipa YouTube kanala Yes, Theory. Otputovali su u Kinu pod premisom da istraže grad duhova u Kini koji izgleda kao Pariz, no iznenadili su se kada su u njega stigli.

Iako su ulice Tiandučenga u jutarnjim satima bile apokaliptično prazne, do večeri su vrvjele dobro raspoloženim Kinezima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније