Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

05. 10. 2023. 14:24 >> 14:24

MJERENjE U SEPTEMBRU

Monblan niži za dva metra nego 2021. godine

Monblan, najviši vrh zapadne Evrope, po mjerenju u septembru ove godine ima 4.805,59 metara, što je 2,22 metra manje nego prilikom prošlog mjerenja 2021, objavili su francuski stručnjaci.

„Skupljamo podatke za buduće naraštaje, nijesmo ovdje da bismo ih interpretirali, to ostavljamo naučnicima“, rekao je Žan de Gare, geometar iz francuskog departmana Savoj, na konferenciji za novinare u Šamoniju.

Pozvao je da se nova visina Monblana ne koristi kako bi se govorile besmislice.

Vrh na granici Francuske i Italije „mogao bi biti puno viši kroz dvije godine“ kada se sljedeći put bude obavljalo mjerenje. Razlika u visini već je viđena u prošlosti, dodao je.

Ovo je 12. put da se vrši ova operacija u cilju prikupljanja naučnih podataka o uticaju klimatskih promjena na alpske planine, što je inicijativa pokrenuta 2001.

“Nakon ovih kampanja mjerenja, već smo puno naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju, kako u visini s varijacijama od gotovo pet metara, tako i u položaju”, dodao je Gare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније