Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ n1 ]

05. 07. 2023. 16:58 >> 16:58

PROBLEM POČINjE OD ČEŠANjA

Ovo su znaci upozorenja da vaš ljubimac ima buve

Problem počinje od povremenog češanja, zatim po kući nalazite male tačkice kojih ranije nije bilo, a moguće je i da se krzno vašeg ljubimca prorijedilo.

Širom svijeta postoji više od 2.500 različitih vrsta buva, ali jedna je najčešća među psima i mačkama. Zove se Ctenocephalides felis ​​ili mačja buva. Dakle, ako vaš pas ima buve, velike su šanse da su to mačje buve.

Svaki vlasnik kućnog ljubimca treba da bude svjestan sledećih znakova upozorenja da su se buve, nažalost, naselile na njihovom ljubimcu.

Vaš pas ili mačka se češe

Čak i ako ih ne vidite, ali vidite svog ljubimca kako se sve više češe ili grize krzno, buve bi mogle da budu krivci.

To je zato što buve, osim što mogu da izazovu jak bol kada ujedu, njihove pljuvačne žlijezde oslobađaju supstancu koja iritira mnoge pse i mačke.

Možete ih vidjeti

Odrasle buve su dugačke od jednog do tri milimetra. One su crvenkasto smeđe i veoma tanke.

Teško je vidjeti kako izgledaju bez mikroskopa (iako je lakše na svjetlom krznu), ali imaju duže zadnje noge.

Jedna procjena pokazuje da na svaku odraslu buvu koju nađete na svom ljubimcu, postoji najmanje 100 mladih buva.

Možete vidjeti mrlje koje ostavljaju za sobom

Ove tačke se zovu „prljavština od buva“ i pomalo liče na biber.

Možete ih uočiti na koži vašeg ljubimca ili na mjestima gdje su ove tačke pale sa vašeg ljubimca, kao što je njihov krevet, na tepihu ili nekom od njihovih omiljenih mjesta gdje se često naseljavaju.

Te mrlje su zapravo komadi sasušene krvi.

Vaš ljubimac gubi dlaku

Ovo nije zbog samih buva, već je rezultat grebanja i ujedanja. Buve se često skupljaju na vratu i lopaticama vaših ljubimaca. Podnožje repa i duž zadnje strane nogu takođe je omiljeno mjesto za njihovo druženje.

To su takođe mjesta koja će životinje ugristi da bi došle do buve, što može da dovede do većeg gubitka dlake. U slučaju potpune infestacije, buve postaju vidljive i na golim djelovima stomaka ljubimca.

Desni vašeg ljubimca blijede

Sa velikom infestacijom buvama, neki kuđni ljubimci (posebno štenci) mogu da budu izloženi riziku od anemije ili gubitka crvenih krvnih zrnaca. Blijede desni često signaliziraju anemiju.

Ukratko, buve su štetočine. Ali oni takođe mogu prenijeti bolest na ljude i izazvati probleme opasne po život vašeg ljubimca. Ako primijetite bilo kakve znak koji ukazuje na prisustvo buva, najbolje je da kontaktirate svog veterinara, prenosi N1 Zagreb.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније