Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ b92 ]

07. 06. 2023. 11:09 >> 11:09

U NjEMAČKOM GRADU KELNU

Slika Pabla Pikasa prodata za 3.4 miliona eura

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije smrti 1971., prodata je juče u njemačkom gradu Kelnu za 3.4 miliona eura. Ponude su bile iznad očekivanja, rekli su iz aukcijske kuće Van Ham.

 

Najvišu ponudu dao je telefonom ponuditelj iz Švajcarske. Bilo je to prvi put u najmanje 25 godina da je velika slika španskog umjetnika stavljena na aukciju u Njemačkoj, prema aukcijskoj kući Van Ham. Istoričari umjetnosti prepoznali su u slici Pikasovu drugu ženu, Žaklin Rok (1927-1986), s čijeg je posjeda izvorno potekla.


Napravio 400 portreta svoje druge žene
Došla je iz njemačke privatne zbirke čija je ukupna vrijednost procijenjena na 10 miliona eura. Takođe uključuje djela Luize Buržoa, Paula Klia, Sigmara Polkea, Egona Šilea i Kurta Švitersa.

Pikaso, koji je umro prije 50 godina, napravio je ukupno 400 portreta Žaklin, koja je bila 46 godina mlađa od njega. Nekadašnja prodavačica keramike kasnije je zabranila njegovoj djeci da prisustvuju Pikasovoj sahrani. Umrla je 1986. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније