Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1 ]

07. 06. 2023. 10:26   >>  10:26

KAZNA PREMA PRIHODU

Finski multimilioner kažnjen više od 120.000 eura zbog brze vožnje

Finski multimilioner Anders Viklef (76) kažnjen je sa 121.000 eura zbog prebrze vožnje, pošto je prekoračio brzinu za 30 kilometara na čas u odnosu na dozvoljenu. U Finskoj se kazne izriču prema prihodu prestupnika, ali i ranijim prekršajima.

Viklef je za "Nia Aland", novine sa Olandskih ostrva, autonomnoj finskoj regiji u Baltičkom moru, rekao da mu je žao i da je počeo da usporava, ali da pretpostavlja da se to nije dogodilo dovoljno brzo.

Viklef, predsjednik i osnivač holding kompanije čiji su godišnji prihodi 350 miliona eura, rekao je da se ograničenje brzine "iznenada" promijenilo sa 70 km/h na 50 km/h, u trenutku dok je on vozio 82 km/h.

Kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodnim prestupima, što policija može odmah da provjeri telefonom tako što se povezuje sa centralnom bazom podataka poreskih obveznika.

Činjenica da je Viklef prethodno dva puta kažnjen zbog prekoračenja brzine bila je otežavajuća okolnost. Oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana.

Biznismen, po kome je Viklef Holding Arena dobila ime, glavni stadion ostrva u regionalnoj prijestonici Mariehamnu, kažnjen je sa 63.680 eura 2018. godine, pet godina nakon što je dobio kaznu od 95.000 eura za isti prekršaj.

Finska izriče kazne prema kliznom principu za niz prekršaja, a kažnjavanje je progresivno, što znači da je kazna veća što prestupnik više zarađuje.

Smatra se da je Švajcarska, koja koristi sličan sistem kažnjavanja, izrekla najveću saobraćajnu kaznu – 3.600 franaka dnevno tokom 300 dana, ili oko 1,1 milion eura, za švedskog vozača koji je uhvaćen da vozi 290 km/h između Berna i Lozane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније