Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ Nacionalna geografija ]

01. 06. 2023. 10:36 >> 11:11

KO IH JE IZGRADIO?

Najpoznatiji pećinski hramovi Indije u kojima se kriju dragulji likovne umjetnosti 

Izrađene su u balazaltnom monolitu uz upotrebu čekića i dleta i ukrašene predstavama koje se smatraju jednim od najvećih dostignuća likovne umjetnosti Indije.

 

Skup od 29 hramova iskleasanih u stijenama po imenu pećine Andžante, izrađene su u dvije faze. Prva je započeta za vrijeme vladavine dinastije Satavahan u 2. vijeku p.n.e., a druga za vrijeme dinastije Vakataka u 5. vijeku n.e.. Vjerovatno da ništa ovdje ne bi bilo specijalno - postoje mnoge drevne pećine u kojima su se nalazila svjetilišta posvećena brojnim božanstvima, da se u njima prema mišljenju stručnjaka ne nalaze najljepši sačuvani primjeri indijskog slikarstva.

Njihovo mišljenje je potvrdio i Unesko koji ih je svrstao na listu svjetske baštine u austo-Aziji, 1983. godine.

Kako je sve počelo?
Spomenuto područje je u 2. vijeku p.n.e. bilo naseljeno budističkim sveštenicima. Oni su tada započeli sa preoblikovanjem pećina u kojima su naslikali predstave iz priča o prethodnim životima Bude. U jednom trenutku, oni su morali da napuste pećine usljed napada hinduista.

Nedugo potom, tačnije u 5. vijeku n.e., oni se opet vraćaju ovdje i započinju sa drugom fazom. Upravo u tom periodu napravljeni su najsloženiji primjeri pećinskih hramova, dok predstave u njima predstavljaju klasične primjere Zlatnog doba Indije. Svaki od njih je imao bogato ukrašen ulaz, sa jedinstvenom unutrašnošću koja ide u dubinu. Dok se na zidu suprotnom od ulaza uvek nalazila skulptura Bude.

Nakon perioda od dvije decenije, one su opet napuštene iz nepoznatog razloga.

Bez obzira na situaciju, tokom vjekova su odolijevale zubu vremena. Sve dok prilikom lova na tigrove 1819. godine, britanska vojska nije otkrila ovo neobično mjesto i uticala na činjenicu da priče o neobičnim pećinama stignu do ušiju avanturista i istraživača. Ovo je ubrzo rezultiralo prvim naučnim istraživanjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније