Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ Anadolija ]

01. 04. 2023. 20:01 >> 20:05

TRADICIJA VRIJEDNA ČUVANjA

Izrada predmeta od palminog drveta u Egiptu duga dva vijeka

Stanovnici egipatskog sela Ajemijin skoro dva vijeka proizvode razne predmete od palminog drveta. Radi se o proizvodima i ukrasnim predmetima koje koriste za domaćinstvo. Vijek trajanja palme je dug, a proizvodi od ovog drveta mogu ostati netaknuti niz godina. Osim toga, voće ili povrće koje se čuva u sanducima od ovog drveta je čisto i zdravo i ne kvari se brzo.

Proizvodi od drveta koje proizvode stanovnici sela Ajemijin privlače veliku pažnju zbog svoje ljepote i izdržljivosti.

Bedevi, jedan od mještana sela, rekao je da se većina seljana bavi ovim poslom i da žive od tih prihoda.

"Ovo zanimanje su nam prenijeli naši djedovi i očevi. Ja se ovim zanimanjem bavim otkad znam za sebe. Iako je posao koji radimo težak, volim ga", ispričao je Bedevi za Anadoliju.

I svoju djecu uči ovom zanimanju. Bedevi je kazao da su grane palme duge i jake.

"Ono što koristimo u našim proizvodima su palmine grane. Ravnomjerno ih režemo i odvajamo mokre i suhe. Zatim koristimo mokre ili suve grane, zavisno od proizvoda", ispričao je.

Prema njegovim riječima, uglavnom proizvode stolove, stolice, korpe, sefove, škrinje i okvire.

"Vijek trajanja palme je dug. Stoga i proizvodi od ovog drveta mogu ostati netaknuto niz godina. Osim toga, voće ili povrće koje se čuva u sanducima od ovog drveta je takođe čisto i zdravo, ne kvari se brzo", istakao je Bedevi.

Muhamed Ibrahim izradom predmeta od palminog drveta bavi se oko 28 godina.

"Ovim poslom se bavim od svoje osme godine. Otac me je naučio ovoj profesiji i ja ću tome učiti svoju djecu. Stoga se ovo zanimanje prenosi s generacije na generaciju", poručio je Ibrahim.

Svoje ručno izrađene proizvode opisao je kao umjetnička djela.

Razni materijali za domaćinstvo i proizvodi poput kišobrana izrađivali su se od palmi prije nekoliko stotina godina u Starom Egiptu.

U Egiptu ima oko 15 miliona palmi. Budući da je cijena tog drveta pristupačnija, palmino drvo se preferira u proizvodnji stolova, stolica, kaveza i mnogih sličnih proizvoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније