Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

А.М. [ RTS ]

26. 02. 2023. 22:34 >> 22:27

KORIŠĆEN PRIJE DVA I PO MILENIJUMA

U Kini otkriven najstariji toalet na svijetu

Kineski arheolozi tvrde da su otkrili najstariji toalet na svijetu. Skoro dva i po milenijuma stara kutija i cijev pronađena je na arheološkom lokalitetu kod kineskog grada Sijan.

Toalet je otkriven u ruševinama palate u Juejangu, a arheolozi smatraju da potiče od perioda Zaraćenih država 424. godine prije nove ere pa do dinastije Ćin 221. do 206. godine prije nove ere.

Luksuzni toalet, kako su ga nazvali stručnjaci, vjeruje se da je bio unutar palate, sa cijevi koja ga je spajala sa jamom van palate. Svaki put kada bi toalet bio korišćen, sluge bi morale da uliju vodu u njega.

Liu Rui sa Instituta za arheologiju kineske Akademije društvenih nauka kaže da je ovo prvi i jedini toalet sa sistemom puštanja vode pronađen u Kini.

„Svi smo se iznenadili prije nego što smo počeli da se smijemo“, kaže Rui.

Toalet je najvjerovatnije bio rezervisan za visoke činovnike tokom perioda Zaraćenih država i kasnije dinastije Han. Prema navodima stručnjaka, moguće i da ga je koristila dinastija Ćin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније