Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ n1 ]

31. 01. 2023. 11:13 >> 11:08

PEDIJATRI PREPORUČUJU

Kada bi dijete trebalo da počne da spava u svojoj sobi?

Prilično je lako odlučiti gdje će vaša beba da spava kada dođete kući iz porodilišta. Većina roditelja u početku se odlučuje za dijeljenje sobe jer je to sigurnije i lakše. Ali u nekom trenutku možda ćete poželjeti svoju spavaću sobu nazad.

 

Američka akademija pedijatara ne preporučuje da dijete odmah nakon rođenja počne da spava u svojoj sobi, piše " Huckleberry Care“.

Oni tvrde da je najbolje dijeliti sobu, ali ne i krevet, sa svojom bebom barem prvih šest mjeseci kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi, odnosno SIDS-a.

Ne samo da se dijeljenje sobe smatra sigurnijim izborom već može da bude i praktičnije.Pedijatri objašnjavaju kako to što je beba u blizini može da olakša noćno hranjenje i uspavljivanje.

„Dijeljenje sobe bez dijeljenja kreveta je preporučljivo za prvu godinu života i nema konkretnih dokaza o tome kada bi moglo da bude bezbjedno da premjestite odojče u zasebnu sobu prije prve godine života.

Međutim, stope smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem najviše su u prvih šest mjeseci, zbog toga je dijeljenje sobe tokom ovog osjetljivog perioda posebno važno“, savjetuju iz Američke akademije pedijatara.

Kad je najbolje vrijeme da dijete počne da spava u svojoj sobi?
Kada je onda pravo vrijeme da dijete počne da spava u svojoj sobi? S obzirom na to da je svako dijete drugačije, roditelji će morati da uzmu u obzir svoje, ali i njegove potrebe prije nego što odluče koje će okruženje za spavanje biti najbolje za njihovo dijete. Takođe, potrebno je imati na umu da nemaju sve porodice mogućnost da presele dijete u njegovu sobu, najčešće zbog nedostatka prostora.

Istraživanja su pokazala da djeca bolje spavaju ako su sama u sobi. Uobičajeno je da prisustvo roditelja u sobi utiče na san djeteta.

Istraživanja takođe pokazuju da je dijeljenje sobe povezano s manjim ukupnim noćnim spavanjem i smanjenom konsolidacijom sna.

Uobičajeni noćni zvukovi roditelja poput hrkanja, kašljanja i okretanja mogu da prouzrokuju da se beba meškolji. Jednom kada se probudi, djetetu može da bude teže da zaspi nego što je to slučaj kod odraslih.

Određivanje optimalne dobi za sopstvenu sobu zavisi od primarnog cilja. Ako želite da poboljšate san i minimizirati izazove koji mogu da nastanu premještanjem starije bebe ili malog djeteta u novu sobu, stručnjaci preporučuju prelazak između šestog i devetog mjeseca starosti.

Roditelji koji žele da presele dijete kada im se to emocionalno čini ispravnim moraće da donesu tu odluku na individualnoj osnovi, prenosi Index.hr.

Neka djeca na isto su spremna već sa šest mjeseci, dok druga nisu ni kad napune dvije godine. Ako je cilj da se smanji rizik od SIDS-a, tada je idealna dob za prelazak u novu sobu nakon prvog rođendana, savjetuju iz Američke akademije pedijatara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније