Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix [ I. P. ]

16. 02. 2022. 14:43 >> 14:45

SAVJETI

Kako čuvati ulje da ne promijeni miris i ukus?

Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahtijeva neku posebnu metodu čuvanja, ali onda se iznenade kada užegne, odnosno promijeni ukus i miris.


Kuvar Brajan Malarki i direktorica kalifornijskog ranča maslinovog ulja, Meri Mori, otkrili su da i ovu namirnicu treba čuvati, a kako sve zavisi od vrste.

Prvo i osnovno, niti jedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je ondje izloženo toploti.

"Maslinovo ulje i bilo koje drugo za kuvanje trebalo bi dobro zatvoriti kako ne bi ulazio vazduh, jer on može pogoršati kvalitet", kaže Meri i dodaje da je idealna temperatura na kojoj treba stajati oko 18°C.

Jedno od najboljih mjesta za čuvanje je ormar na hladnom i tamnom mjestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Takođe, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.

Kokosovo ulje trebalo bi se čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro zatvarati. Neka stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gdje nema svjetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svjetlo i dalje ga mogu uništiti.

Druga biljna ulja trebalo bi čuvati u frižideru do šest mjeseci ili na hladnom i tamnom mjestu do dvije godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.

Ulja od orašastih plodova poput orahovog, lješnikovog i bademovog moraju se čuvati u frižideru. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mjestu i izvan svjetla. Takođe, trebalo biste ih iskoristiti što je prije moguće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније