Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

13. 09. 2021. 08:43   >>  08:52

NEOBIČNA NAGRADA

Lažni Nobel za transport nosoroga naopačke

Eksperiment u kojem su dizalicama podigli nosoroge naopačke kako bi utvrdili kakav to učinak ima na životinje, nagrađen je jednom od ovogodišnjih Ig Nobelovih nagrada.

 

Drugi dobitnici ove neobične nagrade proučavali su bakterije u žvakaćim gumama zalijepljenim za asfalt, kako kontrolisati bubašvabe na podmornicama...

Ovogodišnja ceremonija lažnih Nobelovih nagrada nije mogla biti održana u uobičajenom prostoru Univerziteta Harvard u SAD -u zbog ograničenja vezanih za COVID. Umjesto toga, dogodila se na internetu.

Organizatori ceremonije, časopis za naučni humor "Annals of Improbable Research", kažu da bi njihove Ig Nobel nagrade prvo trebalo da nasmiju, ali i natjerati na razmišljanje.

Studija o nosorozima, koja ove godine osvaja nagradu za transportna istraživanja, čini upravo to. Šta bi moglo izgledati luđe od vješanja 12 nosoroga naopako 10 minuta?

Veterinar za divlje životinje Robin Redklif sa Univerziteta Kornel i njegove kolege učinili su upravo to u Namibiji jer su željeli da znaju može li zdravlje životinja na taj način biti ugroženo. Naime, takav način trasporta u druga staništa u Africi je sve učestaliji, a da prethodno niko nije provjerio kako to utiče na njihovo zdravlje.

"Namibija je bila prva zemlja koja je napravila korak unatrag i rekla, 'hej, proučimo ovo i shvatimo, je li to sigurno učiniti za nosoroge?", rekao je on za BBC News.

I tako je njegov tim, u saradnji s namibijskim Ministarstvom životne sredine, šumarstva i turizma sproveo ekperiment. Ispostavilo se da su se životinje vrlo dobro snašle. Zapravo, postojali su dokazi da su nosorozi bili bolji u ovom neobičnom položaju nego kada su jednostavno ležali grudima dolje ili na boku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније