Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Super žena/B92 ]

03. 12. 2020. 23:22   >>  23:32

ZA HLADNE DANE

Zabavite mališane u svoja četiri zida

Roditelji mališana su zbog hladnijeg vremena i epidemije koronavirusa primorani da smišljaju razne aktivnosti koje sa djecom mogu da obave unutar kuće.

Osim redovne brige i njege za vaše najmlađe, važno je i osmisliti neke aktivnosti koje će ih zabaviti, ali i koje mogu pozitivno da utiču na njihov psihomotorni razvoj. Ovo su predlozi aktivnosti u kojima će uživati i roditelji i djeca.

Plesni izazovi garantuju zabavu

Mališani često imaju najdražu pjesmu koju su čuli u svom omiljenom crtanom filmu ili čak na nekoj reklami na TV-u. Provedite sa njima plesno poslijepodne i uživajte u skakutanju. Pustite njihovu omiljenu pjesmu i počnite da plešete.

Igre prodavnice i doktora nikad neće zastarjeti

Dobre stare igre koje ste i vi vjerovatno igrali su igre doktora i prodavnice. Nabavite djetetu blagajnu, isjecite i napravite novac i kupite plastično voće i povrće ili uzmite namirnice koje imate u kuhinji.

Glumite da ste kupac koji dolazi u prodavnicu, a vaše neka bude prodavac. Oni obožavaju ovu igru, a dobra je stvar što dijete u njoj uči i da broji, ali i stvara osjećaj odgovornosti prema novcu.

Igre doktora i zubara takođe su popularne među mališanima, a pomažu da se kod djeteta smanji strah od navedenih zanimanja. Nabavite detetu doktorski ili zubarski set i pravite se da ste njegov pacijent. Uživaće pregledajući vas, a igru možete dodatno oživjeti tako što glumite da ste u bolovima i da vam traba pomoć što prije.

Igre sa kojima ne možete da pogriješite

Naši najmlađi uživaju u igrama koje uključuju balone. Ne čekajte samo rođendanske proslave za nabavku šarenih balona. Možete da ih ukrasite raznim oblicima ili likovima iz crtaća.

Zatim zaigrajte igru u kojoj balon, ili više njih, ne smije da padne na pod. Dobacujte se balonom i, naravno, sklonite sve stvari oko vas kako biste spriječili nezgode.

Igra vruće-hladno uvijek je dobra ideja u kojoj uživaju jednako i mališani i njihovi roditelji. Sakrijte neku igračku u jednoj prostoriji u kući i navodite dijete riječima "vruće" kada je blizu predmeta i "hladno" kada je daleko od njega. Ovo je igra koja će vam skratiti poslijepodne za barem sat vremena.

Oživite vozni park

Ako vaše dete ima pravi mali vozni park koji stoji u nekoj kutiji sa igračkama ili u kutku sobe, vrijeme je da ga oživite. Djeci često igračke mogu da dosade, zbog čega će vam kukati kako im je dosadno kod kuće ili će vam tražiti da kupite nove, ali budite kreativni.

Možete da kupite popularni tepih na kom su iscrtani put i saobraćajni znakovi, a sve popularniji su i setovi sa željezničkom prugom ili pistom. Uz ove stvari dijete će ponovo poželjeti da iz kutije izvadi svoje stare autiće.

Čak i kupanje može da bude zabavno

U nedostatku šetnji i drugih aktivnosti na svježem vazduhu, važno je da sve kućne aktivnosti pretvorite u zabavu koja će razveseliti dijete. Krenite od kupanja, sa kojim se brojni roditelji muče.

Naši najmlađi često negoduju prije kupke. Ponekad je razlog strah od vode, a ponekad im je to samo dosadna aktivnost i u tome ne žele da učestvuju. Obavezno nabavite i nježni šampon koji, ako dođe djetetu u oči, neće izazvati neku negativnu reakciju. Važno je da se dijete osjeća sigurno, pa pripazite i na temperaturu kupke.

Vrijeme je za novogodišnje ukrase

Ako mislite da je prerano za izradu novogodišnjih i božićnih ukrasa, varate se. Za nešto starije mališane predlažemo izradu ukrasa kao jednu od poslijepodnevnih aktivnosti. Nabavite papire u boji, flomastere, šljokice, žice, razne oblike od stiropora, makaze i lijepak.

Na internetu možete da pronađete brojne ideje za izradu ukrasa koje ćete obožavati. Dok izrađujete ukrase, pustite i božićne pjesme kako bi doživljaj bio potpuno čaroban.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније