Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M.

15. 10. 2024. 08:36 >> 08:36

vjeruje da tamo postoji život

NASA poslala letjelicu na Jupiterov satelit

Američka Nacionalna agencija za svemirska istraživanja (NASA) lansirala je u utorak svemirsku letjelicu na satelit Evropa, zaleđeni Jupiterov mesec, gdje bi, kako se vjeruje, mogao da postoji vanzemaljski oblik života u ogromnom okeanu ispod ledene površine.

Letjelica „Europa Clipper“ će putovati pet i po godina do Jupitera, gde će ući u orbitu oko ove ogromne gasne planete i proći blizu satelita Evropa, prenosi AP.

Na putu ka Jupiteru, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, letjelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje prije nego što se katapultira ka Jupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara da bi 2030. godine stigla na svoje odredište.

Naučnici su gotovo sigurni da ispod Evroprine ledene kore postoji dubok zaleđeni okean i ukazuju da gdje ima vode, može biti i života, što čini ovaj mjesec jednim od pogodnijih mjesta za potragu za životom.

Ipak, letjelica „Europa Clipper“ neće tragati za nekim oblikom života jer nema detektore za tu vrstu istraživanja.

Instrumenti i sonde letelice će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procijenili da li je Jupiterov satelit pogodan za život.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније