Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Politika.rs ]

13. 10. 2024. 21:26 >> 21:26

NOVO OTKRIĆE

Španski naučnici: Kolumbo je bio sefardski Jevrejin iz zapadne Evrope

Moreplovac i istraživač iz 15. vijeka, Kristofer Kolumbo, bio je sefardski Jevrejin iz zapadne Evrope, saopštili su španski naučnici nakon što su analizirali njegov DNK kako bi riješili vjekovnu misteriju njegovog porijekla.

Nekoliko zemalja se sporilo oko Kolumbovog porijekla kao i mjesta gdje je sahranjen, a mnogi istoričari su dovodili u pitanje tradicionalnu teoriju da je on iz italijanskog grada Đenove, prenio je Rojters. Tim istraživača je u želji da riješi misteriju sproveo istraživanje koje je trajalo čak 22 godine, a predvodio ga je španski forenzički ekspert Miguel Ljorente.

Naučnici su analizirali ostatke nađene u katedrali u Sevilji, gdje je, kako su vlasti dugo tvrdile, Kolumbo sahranjen. Ostatke genetskog materijala su uporedili sa DNK njegovih rođaka i potomaka, a svoja otkrića su objavili u dokumentarcu pod naslovom „Kolumbova DNK:Pravo porijeklo” koji je prikazan juče na španskom javnom servisu TVE. Svi nalazi potvrdili su jevrejsko porijeklo velikog moreplovca koji je otkrio Ameriku, ukazali su eksperti na čelu sa Ljorenteom.

U Španiji je živjelo oko 300.000 Jevreja prije nego što su katolički monarsi Izabela i Ferdinand naredili da se oni i muslimani preobrate u katoličku vjeru, ili napuste zemlju, podsjetio je Rojters. Nakon toga, mnogi španski Jevreji su se raselili po svijetu. Tim istraživača je utvrdio da je jedino moguće sa sigurnošću reći da je Kolumbo rođen u Zapadnoj Evropi, nakon što je analizirao 25 mogućih mjesta njegovog rođenja.

Forenzičari sa Univerziteta u Granadi prije nekoliko dana su detinitivno potvrdili da ostaci sahranjeni u katedrali u Sevilji pripadaju Kolumbu. Ljorente je objasnio da se tokom prvih proučavanja od 2003. do 2005. govorilo o mogućoj podudarnosti koja bi ukazivala da kosti koje se nalaze u katedrali pripadaju Kolumbu, ali da je vjerovatnoća mala jer nema dovoljno DNK materijala.

Ljorente je dodao da je zahvaljujući novim tehnologijama sada definitivno potvrđeno da ostaci pripadaju slavnom moreplovcu, prenosi Tanjug.

                                                                   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније