Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Klix ]

13. 10. 2024. 21:43 >> 22:57
Čitaj mi:

SpaceX

VIDEO: Lansirana najmoćnija letjelica, metalne ruke dočekale nazad njenu raketu

SpaceX kompanija je u svemir lansirala letjelicu Starship čiji se Super Heavy booster vratio na lansirnu rampu u Teksasu gdje ga je dočekao set masivnih "metalnih ruku". To je prvi put u istoriji da je tako nešto urađeno.

U prethodnim probnim letovima booster je pljusnuo u Indijski okean. Za razliku od toga, danas je usporio i lagano se spustio nazad prema lansirnoj platformi kako bi ga uhvatio par ogromnih mehaničkih ruku.

Vlasnik SpaceX-a Ilon Mask kratko je napisao na mreži X: "Toranj je uhvatio raketu!!"

Starship će u međuvremenu sletjeti u Indijski okean, zapadno od Australije, nakon svog petog probnog leta sa lansirne rampe na granici s Meksikom.

Starship i Super Heavy dizajnirani su za nošenje posade i tereta na Mjesec i dalje - i mogu se višekratno koristiti.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) odobrila je lansiranje juče, sedmicama ranije nego što se očekivalo. Ranije je FAA saopštila da se odluka o Starshipu 5 ne očekuje do kraja novembra.

Međutim, navodi se da je kompanija Maska "ispunila sve sigurnosne, ekološke i druge zahtjeve za licenciranje za suborbitalni probni let". Takođe je odobren profil misije Starship 6.

Mask je žestoko kritikovao FAA - dijelom zbog kašnjenja u odobravanju licence za Starship 5, za koji je SpaceX rekao da je spreman u avgustu.

SpaceX opisuje Starship kao "najmoćnije lansirno vozilo na svijetu ikad razvijeno", sposobno da nosi do 150 metričkih tona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније