Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Klix.ba ]

09. 10. 2024. 13:20 >> 13:20
2

OKSFORD PONOVO NA VRHU

Koji su najbolji univerziteti u svijetu i Evropi

Prema najnovijoj objavljenoj listi Times Higher Education-a (THE) za 2025. godinu, Univerzitet u Oksfordu zadržao je svoju poziciju najbolje rangiranog univerziteta na svijetu, devetu godinu zaredom, obarajući rekord. Na drugom mjestu nalazi se Massachusetts Institute of Technology (MIT), dok su univerziteti Harvard i Prinston, koji je napredovao sa šestog na četvrto mjesto, među vodećima.



Univerzitet u Kembridžu ostao je na petom mjestu, isto kao i prethodne godine, dok je Stenford Univerzitet pao sa drugog na šesto mjesto. Najviši rangirani univerziteti su uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koji dominiraju top 10 listom. Sedam univerziteta je iz SAD, dok su preostala tri iz Velike Britanije, uključujući i najbolje rangirani Oksford.

Najnovija lista THE obuhvata više od 2.000 univerziteta iz 115 zemalja i regiona, a rangiranje je zasnovano na 18 indikatora performansi raspoređenih u pet kategorija: nastava, istraživačko okruženje, kvalitet istraživanja, međunarodni ugled i industrija.

Pad evropskih, a uspon azijskih univerziteta

Drugu godinu za redom, azijski univerziteti su najzastupljeniji na listi THE. Evropske institucije bilježe postepeni pad, dok univerziteti u Aziji, posebno u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, bilježe uspon.

„Konkurencija u rangiranju raste iz godine u godinu, posebno zbog brzog napretka univerziteta iz Azije”, upozorava Fil Bejti, glavni globalni direktor THE-a.

Zemlje poput Francuske, Holandije i Švajcarske suočavaju se sa padom svojih univerziteta na rang listama. Osam od 12 rangiranih univerziteta u Holandiji, na primjer, zabilježilo je pad, a Tehnološki univerzitet u Delftu pao je na 56. mjesto.

U Francuskoj, rang 19 od 50 univerziteta je opao, a deset je postiglo najniže rangiranje u istoriji. Švajcarski univerziteti su, takođe, zabilježili padove, iako zemlja i dalje ima visoko rangirane institucije.

Najbolji univerziteti u Evropi

Uprkos ovim trendovima, pojedine evropske zemlje zabilježile su napredak. Njemačka je postigla uspjeh sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu, koji je zauzeo 26. mjesto – najviši rang ikada za njemački univerzitet. Iako Velika Britanija ima najveći broj visoko rangiranih univerziteta, zemlje poput Njemačke, Francuske i Holandije su, takođe, snažno zastupljene sa više univerziteta na globalnoj top 100 listi.

Nordijske zemlje, posebno Švedska, Danska i Finska, bilježe stalan napredak na globalnoj rang listi. Karolinska institut u Švedskoj zadržao je mjesto u top 50, popevši se na 49. mjesto, dok je Univerzitet u Kopenhagenu iz Danske ušao u top 100 na 97. mjestu.

Prema ukupnim rezultatima za 2025. godinu, tri najbolje rangirana univerziteta u Evropi dolaze iz Velike Britanije: Univerzitet u Oksfordu, Univerzitet u Kembridžu i Imperial College London. Švajcarski ETH Cirih zauzeo je četvrto mjesto u Evropi i 11. mjesto na globalnom nivou, dok se University College London (UCL) našao na 22. mjestu u svijetu.

Njemačka se, takođe, izdvojila u evropskih top 10, sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu (26. mjesto globalno) i LMU Minhen (38. mjesto globalno). Među ostalim visokorangiranim evropskim univerzitetima našli su se francuski PSL Research University i belgijski KU Leuven, oba u top 50 univerziteta svijeta.

Kako se vrši rangiranje univerziteta

Times Higher Education rang lista univerziteta zasniva se na 18 indikatora uspješnosti koji su grupisani u pet ključnih kategorija:

Nastava (30%) – Ocjenjuje kvalitet nastave, akademsko okruženje, i reputaciju univerziteta među stručnjacima. Ispituje se odnos broja studenata i nastavnika, kvalitet nastavnih resursa, kao i prihodi univerziteta po akademskom osoblju.

Istraživačko okruženje (30%) – Ova kategorija obuhvata reputaciju univerziteta u pogledu istraživačkih aktivnosti, obim istraživanja i prihode od istraživačkih projekata, kao i broj objavljenih radova.

Kvalitet istraživanja (30%) – Mjerenje uticaja istraživanja na globalnom nivou kroz citiranost naučnih radova. Ovaj indikator pokazuje koliko su istraživanja univerziteta relevantna i priznana u akademskoj zajednici.

Međunarodni ugled (7,5%) – Procjena međunarodne orijentacije univerziteta, što uključuje broj međunarodnih studenata i profesora, kao i saradnju sa univerzitetima i institucijama iz drugih zemalja.

Industrijski prihodi (2,5%) – Ovaj kriterijum mjeri uspjeh univerziteta u privlačenju finansiranja iz industrije, uključujući ugovore i projekte sa privatnim sektorom, što pokazuje koliko univerzitet doprinosi inovacijama i industriji.

Ove kategorije omogućavaju sveobuhvatnu procjenu univerziteta, kako u pogledu obrazovanja, tako i istraživačkog uticaja i globalne saradnje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније