Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

17. 09. 2024. 13:09 >> 13:09
Čitaj mi:

NOVI NAČIN SAGLEDAVANJA UMJETNOSTI

Vještačka inteligencija oživljava slike španskih majstora

Umjetnost je oduvijek bila prozor u prošlost, mjesto susreta kulture, istorije i estetike. Međutim, sa razvojem tehnologije, taj prozor je postao dinamičniji nego ikada prije. Vještačka inteligencija (AI) danas ne samo da nam omogućava da vidimo umjetnost, već i da je doživimo u pokretu.



Jedan od najfascinantnijih aspekata ovog tehnološkog napretka je oživljavanje djela španskih majstora slikarstva, kao što su Dijego Velaskez, Fransisko Goja i El Greko, kroz napredne AI algoritme koji pretvaraju statične slike u dinamične, vizuelno bogate video zapise.

Na ovaj način, AI nam ne samo omogućava da posmatramo umjetnost, već da u njoj učestvujemo, pružajući nam priliku da oživimo duh remek-djela španskih majstora kao nikada ranije.

Španski majstori u digitalnoj sadašnjosti

Španska umjetnost, sa svojom dubinom, dramatikom i bogatstvom emocija, dugo je oduševljavala ljubitelje umjetnosti širom svijeta. Umjetnici poput Velaskeza, koji je bio poznat po svojoj sposobnosti da uhvati trenutak života u portretima, ili Goja, čiji radovi često istražuju tamnije aspekte ljudske duše, ostavili su dubok trag u istoriji umjetnosti. Sve do sada, međutim, njihova djela su postojala u statičnom obliku – na platnima, u muzejima ili knjigama.

Ako ste se ikada zapitali „Šta ako bi figure sa platna mogle da ožive?”, ovo je pitanje je AI riješila na inovativan način, uz pomoć tehnologija za kreiranje videa iz slika.

Kako AI oživljava umjetnost

Tehnologija koja omogućava ovaj proces razvijena je uz pomoć dubokog učenja (deep learning), vrste mašinskog učenja koje se oslanja na neuronske mreže inspirisane ljudskim mozgom.

Jedan od vodećih alata na polju ovih inovacija je Image-to-Video (pretvaranje slike u video) platforma koju je razvila kompanija Kling AI. Ovaj alat koristi kompleksne algoritme za analizu tekstura, svjetlosti, boja i drugih vizuelnih karakteristika slike, a zatim ih pretvara u dinamične video sekvence.

Proces funkcioniše tako što AI „uči” iz ogromne baze podataka video materijala, a zatim primjenjuje naučene obrasce na statičnu sliku. Uz pomoć složenih matematičkih proračuna i simulacija, AI uspijeva da predvidi kako bi određeni elementi slike, kao što su ljudi, životinje ili prirodni ambijenti, izgledali u pokretu. Ova transformacija nije jednostavna animacija; to je složen proces koji nastoji da sačuva autentičnost umjetničkog djela, dok istovremeno dodaje novu dimenziju realizma.

Oživljavanje umjetničkih djela pomoću AI ne donosi samo vizuelno zadovoljstvo, već ima i značajan potencijal u obrazovanju i kulturi. Muzeji i galerije širom svijeta već počinju da koriste ovu tehnologiju kako bi posjetama dodali novu dimenziju. Izložbe postaju interaktivne, privlačnije i pristupačnije široj publici.

Iako postoje rasprave o tome da li je oživljavanje umjetnosti na ovaj način prekoračenje granica autentičnosti, činjenica je da ova tehnologija otvara vrata novim mogućnostima. AI ne samo da mijenja način na koji posmatramo starije umjetničke radove, već i inspiriše nove generacije umjetnika da kombinuju klasične tehnike sa modernim tehnologijama.

Poznavaoci tvrde da u budućnosti možemo očekivati još naprednije metode oživljavanja umjetnosti, gdje će se kombinacijom virtuelne realnosti, AI i drugih inovacija, stvarati potpuno novi umjetnički svjetovi koji prevazilaze granice platna i ekrana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније