Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

11. 09. 2024. 22:44 >> 22:44
Čitaj mi:

PUTOVANJE

Ruska kapsula Sojuz otišla u orbitu sa dva ruska i jednim američkim astronautom

Ruska svemirka kapsula Sojuz sa dva ruska i jednim američkim kosmonautom odletjela je danas na ekspresno putovanje do Međunarodne svemirske stanice.

Kapsula, smještena na vrhu rakete, poletjela je sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu oko pola pet po griničkom vremenu, i očekuje se da će pristati uz stanicu tri sata kasnije.

Neke od ranijih takvih misija trajale su danima.

Komandant misije je Aleksej Ovčinin, njegov ruski kolega astronaut je Ivan Vagner, a sa njima je astronaut Donald Petit iz SAD.

Tokom uzlijetanja nije bilo uočljivih problema i Sojuz je ušao u orbitu Zemlje osam minuta kasnije, što je donijelo olakšanje ruskoj svemirskoj agenciji nakon što je kvar sa napajanjem automatski prekinuo lansiranje Sojuza u martu ove godine.

Na stanici nove pridošlice dočekuju američki astronauti Trejsi Dajson, Majk Barat, Metju Dominik, Dženet Eps, Bač Vilmor i Sani Vilijems, kao i ruski astronauti Nikolaj Čub, Aleksander Grebenkin i Oleg Kononenko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније