Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

26. 07. 2024. 08:58 >> 08:58
Čitaj mi:

GUGL,FEJSBUK,ERBNB,SKAJP,UBER

Da li znate šta su kompanije „jednorozi”?

Kompanije poznate i kao „jednorozi” (Unicorn), rijetke su firme u svijetu koje su procijenjene na vrijednost veću od milijarde dolara. Ovaj termin prvobitno je bio vezan za softverske startape, ali se danas proširio i na druge oblasti poslovanja.



U rječniku startap termina, „jednorog” je obično softverska startap kompanija koji je procijenjena na vrijednost veću od milijarde dolara. Danas se ovaj termin odnosi i na druge sektore.

Među najpoznatijim „jednorozima” na svijetu su Gugl, Fejsbuk, Erbnb, Skajp i Uber. Ove kompanije su počele kao male startap firme, a danas su dostigle nepojmljive vrijednosti.

Takođe, od 311 identifikovanih glavnih jednoroga u svijetu, čak 289 se nalazi u SAD i Kini. Razlozi za to su veličina tih tržišta i prisustvo velikog broja investitora iz ovih zemalja.

Iako svaki startap ima svoje jedinstveno putovanje da postane „jednorog”, minimalno i maksimalno vrijeme koje je bilo potrebno startup kompaniji da postane „jednorog” je šest mjeseci, odnosno 26 godina. Mensa Brands-u je trebalo samo šest mjeseci da dostigne vrijednost od milijardu dolara 2021. godine, što ga čini jednim od najbržih „jednoroga” u Aziji.

Prošle godine, srpsko-američki startap Frame je otkupljen za 165 miliona dolara, što je najveća javno poznata akvizicija za jedan startap iz Srbije. Ovo je bio podsticaj i za druge potencijalno uspješne startape na našim prostorima.

Kompanije „jednorozi” obezbjeđuju stotine milijardi dolara vrijednosti za svoje investitore i neke su od najvećih kompanija na svijetu.

Od maja 2024. širom svijeta postoji 1.245 „jednoroga”, navodi CB Insights. Istraživanje ove kompanije pokazalo je da one imaju kumulativnu vrijednost od 3.925 milijardi dolara (3.925.000.000.000).

„Popularni bivši ‘jednorozi’ prerasli su u ‘dekaroge’ (decacorns), kompanije vrijedne više od 10 milijardi dolara, poput Discord-a i ‘hektoroge’ (hectacorns), kompanije vrijedne više 100 milijardi dolara poput SpaceX-a”, piše CB Insights.

 

Najveće „jednorog” kompanije:

SpaceX

Procjena: 150 milijardi dolara

Država: Sjedinjene Američke Države

Industrija: Svemirska tehnologija

OpenAI

Procjena: 80 milijardi dolara

Država: Sjedinjene Američke Države

Industrija: Tehnologija vještačke inteligencije

Revolut

Procjena: 33 milijarde dolara

Država: Ujedinjeno Kraljevstvo

Industrija: Finansijske usluge

Canva

Procjena: 25,4 milijarde dolara

Država: Australija

Industrija: Tehnologija društvenih medija

Epic Games

Procjena: 22,5 milijardi dolara

Država: Sjedinjene Američke Države

Industrija: Mediji i zabava

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније