Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Večeranji list ]

26. 07. 2024. 06:49 >> 06:49
1
Čitaj mi:

LOPOVI AKTIVNI

Sve više auto djelova na crnom tržištu

Na crnom tržištu ukradenih auto djelova najviše su tražena svjetla i katalizatori, ali i prednja svijetla popularnijih modela premijum marki.

Ukradenim djelovima popravljaju se automobili, koji se potom preprodaju ili se sami djelovi prodaju na tržištima polovnih djelova. 

Na meti djelovi koji se lako skidaju

Čak i ako je automobil parkiran na dobro osvijetljenom mjestu, može postati meta lopova. Provalnici često kradu automobilske djelove koji se lako mogu skinuti i koje kasnije mogu prodati na crnom tržištu, prevesti u inostranstvo ili koristiti za popravak drugih vozila.

Prema Matasu Buzelisu, stručnjaku iz kompanije "carVertical" koja se bavi podacima o automobilima, lopovi obično biraju djelove novijih automobila koje mogu prodati skuplje.

Kako se čini, zanima ih sve, od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica.

Ugravirani broj šasije na djelovima manje privlači lopove

Zavisno koji je dio automobila zapeo lopovima za oko. Retrovizori za auta više klase mogu koštati stotine eura, pa su jako traženi. Tim više što se retrovizori često oštećuju u manjim saobraćajnim nezgodama, pa kupaca na crnom tržištu ima dosta. Ima i vozača koji, nakon što razbiju staklo vlastitog retrovizora, odluče ušteđeti novac i "posuditi" ga s drugog automobila. U osnovi, skidanje stakla retrovizora prilično je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka.

Kako bi se spriječila krađa retrovizora, na njima se može ugravirati broj šasije automobila. Takav će automobil biti manje privlačan lopovima i vjerojatno će preskočiti takvo vozilo.

Zavisno o modelu automobila, cijena prednjih svjetala može dostići i nekoliko hiljada eura. Potražnja za njima na tržištu polovnih djelova je velika, a za vlasnika 'očerupanog' auta šteta se često ne svodi 'samo' na vrijednost ukradenih svjetala.

"Kako bi skinuli svjetla, lopovi mogu koristiti posebne makaze za metal i ozbiljno oštetiti krila i poklopac motora automobila. U takvim je slučajevima šteta još veća", navodi Buzelis.

Svjetla automobila takođe su među djelovima na koje stručnjaci preporučuju graviranje broja šasije. Iako to nije pouzdano sredstvo za odvraćanje lopova, vjerojatnost da ćete automobil pronaći bez svjetala time se znatno smanjuje.

Automobil parkirati na dobro osvijetljenom mjestu

Registarske tablice automobila obično se kradu kako bi se mogle postaviti na drugo vozilo i koristiti za kriminalne aktivnosti, obmanjujući policiju. Uklanjanje registarskih tablica ne zahtijeva nikakav napor, pa je jedini način da zaštitite svoje vozilo da ga držite na zatvorenom parkiralištu ili barem na dobro osvijetljenom mjestu.

Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetke eura, ali volan luksuznog Poršea, BMV-a ili Mercedesa može dostići i hiljade eura.

Značajan broj teško oštećenih automobila uvozi se u Evropu iz SAD-a, pa je volan dosta tražen dio. Iako su brave na volanu bile popularne u prošlosti, danas je takav uređaj rijetkost. Jedini način da se izbjegne krađa volana je ostaviti automobil na sigurnom mjestu. Iako se djelovi table interijera kradu rjeđe nego svjetla ili retrovizori, i oni su prilično popularni među lopovima. Na meti lopova uglavnom su table luksuznijih automobila, koje kasnije prodaju pojedincima koji popravljaju oštećena vozila ili ih prevoze u inostranstvo.

Auto koji stoji na dizalicama ili ciglama nešto je čemu lopovi ne mogu odoljeti. Uklanjanje točaka može potrajati, pa lopovi obično biraju automobile parkirane dalje od uličnih svjetala.

"Točkovi automobila prilično su tražen dio, pa nije teško pronaći kupce za njih. Najsigurniji način da se izbjegne njihova krađa je korištenje posebnih sigurnosnih šrafova koji sprječavaju odvrtanje točka uobičajnim alatom", objašnjava Buzelis.

Katalizatori Tojote i Leksusa na cijeni

Katalizatori koriste plemenite metale poput platine, paladija i rodija, koje trgovci metalnim otpadom jako cijene.

Prodajom katalizatora lopovi mogu očekivati zaradu od najmanje nekoliko stotina eura. Vlasnici Tojote i Leksusa posebno bi trebali biti oprezni jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača sadrže više plemenitih metala, što dovodi do veće zarade. A budući da Tojota i Leksus proizvode hibride, njihovi katalizatori obično su u boljem stanju od onih na benzinskim automobilima. Mnogi vozači, u nastojanju da se zaštite od lopova, uklanjaju svoje katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

Buzelis napominje da su popularni modeli više klase često na meti kriminalaca, pa je stoga dobra ideja procijeniti svoje mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici nakon noćne posjete lopova mogu dostići desetine hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније