Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

23. 07. 2024. 08:50 >> 08:50
Čitaj mi:

IZGUBLJENE BITKE

Zagađen vazduh: Svijet ostao bez polovine leptirova, buba i pčela

Prema podacima njemačke organizacije Statista, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka, u posljednjih deset godina populacija insekata se globalno smanjila za 41 odsto. 

 

Insekti-oprašivači, u koje spadaju pčele, neke vrste moljaca kao i leptiri - mnogo teže podnose zagađenje zraka nego biljne štetočine, pokazuje novo istraživanje naučnika Sveučilišta u Readingu.

Traganje za hranom

Prisustvo zagađivača u atmosferi - poput ozona, azotnog oksida i sumpor dioksida - umanjuju za cijelih 40 odsto sposobnost traganja za hranom kod insekata oprašivača (polinatora) dok biljnim ušima, grinjama i drugim biljnim štetočinama loša kvalitet zraka skoro da uopšte ne smeta, objavio je naučni časopis Nature Communication.

Ta studija, tvrdi jedan od njenih tvoraca dr James Ryalls ukazuje da nečistoća vazduha predstavlja značajan problem za poljoprivredu i industriju hrane, piše FoNet.

Analizom 40 vrsta insekata u 19 zemalja svijeta istraživači su ustanovili da insekti, poput najvažnijih polinatora - pčela, kao i ose, koje se prirodno hrane štetočinama, stradaju u velikom broju od zagađenosti, što direktno utiče na gubitke u proizvodnji hrane.

Naučnici su ustanovili da većina korisnih insekata međusobno komunicira, pronalazi cvijet ili traži hranu koristeći mirise i hemikalije koje ispuštaju u zraku, ali - ukoliko je zrak zagađen - insekti poput pčela i osa teško mogu dešifrovati, za njihov opstanak, važne hemijske poruke.

Stradaju korisni insekti

Za razliku od njih, mnogi insekti štetočine ne komuniciraju hemijskim porukama i više se oslanjaju na direktan ili vizuelni kontakt između jedinki. Ti insekti su uglavnom stacionarni, ako lete - ne lete daleko, a uglavnom su vezani za manju teritoriju.

''Suočeni smo s višestrukim problemima u ovoj oblasti jer stradaju korisni insekti, smanjuje se broj oprašenih površina a, istovremeno, broj štetočina raste'', objašnjava dr Ryalls. Navodi kako se takva kretanja bilježe u situaciji kada u svijetu već godinama opada broj insekata - i to najviše onih vrsta koje su korisne za razvoj i napredak poljoprivrednih usjeva.

Prema podacima njemačke organizacije Statista, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka, u posljednjih deset godina populacija insekata se globalno smanjila za 41 odsto. U svijetu je umanjen broj svih vrsta leptira za 51 odsto, buba za 49 i pčela za 46 odsto.

Vilinog konjica i vodenog cvijeta manje je za 37 odsto a tokom posljednjih deset godina u svijetu je za četvrtinu smanjen broj muha i mušica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније