Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ b92 ]

02. 07. 2024. 11:48 >> 11:48

STUDIJA POKAZALA

Rad od kuće povećava zadovoljstvo zaposlenih i smanjuje broj otkaza

Dugotrajna debata o tome šteti li rad na daljinu produktivnosti i radu zaposlenih dospjela je na sam vrh akademske ljestvice: studije u časopisu Nature.

 


Lideri koji grčevito svoje zaposlene žele vratiti u kancelarije vjeruju da rad na daljinu šteti produktivnosti radnika, ali i kancelarijskoj kulturi. Ipak, novi rad, nedavno objavljen u vodećem akademskom časopisu, donosi nove potencijalne dokaze o prednostima hibridnog načina rada. Nasumično kontrolisanu studiju sproveo je ekonomist univerziteta Stanford, Nikolas Blum (Nicholas Bloom), a ona analizira zaposlene u jednoj tehnološkoj kompaniji u Kini i otkriva kako način rada u kojem zaposleni dva dana u sedmici rade od kuće, a tri iz kancelarije smanjuje stope davanja otkaza, povećava zadovoljstvo poslom i nema nikakav uticaj na produktivnost u poređenju sa zaposlenima koji svaki dan rade iz kancelarije.

“Svi su čuli za Nature,” kaže Blum. „Ako o fleksibilnom radnom vremenu idete razgovarati s izvršnim direktorom koji želi ljude u kancelariji čitavo vrijeme, velika studija poprilično otežava njihove napore da ignorišu prijedlog“.

Studija je nasumično podijelila 1.612 zaposlenih globalne kompanije za putovanja Trip.com, u dvije grupe prema parnom, odnosno neparnom datumu rođenja. Jedna grupa mogla je raditi od kuće srijedom i petkom, dok je druga radila iz kancelarije čitavo vrijeme. Istraživači su otkrili da je u grupi zaposlenih s hibridnim rasporedima nezadovoljstvo tokom šest mjeseci eksperimenta palo za trećinu, čak i više ako nisu bili menadžeri, ako su bili žene i ako žive vrlo daleko od posla, a povećala se ocjena zadovoljstva.

Kod hibridne grupe takođe nisu zabilježene nikakve značajne razlike po pitanju efikasnosti ili stope unapređivanja, čak i do dvije godine nakon početka eksperimenta.

Ovakva metoda istraživačima je omogućila da zaključe da hibridni način rada izaziva poboljšanja u zadržavanju zaposlenih i njihovom zadovoljstvu, kaže Blum, a rezultati se nisu samo slučajno pogodili s drugim faktorima. “U mnogim studijama nemate takve uslove. Ne postoje razlike između ljudi rođenih na parni i na neparni dan.”

Studija nije posmatrala radnike koji u potpunosti rade na daljinu, kao ni organizacije u kojima zaposleni sami mogu odabrati gdje i kada rade, što je još prioritet za mnoge zaposlene. Ta debata će se vjerovatno nastaviti. Ipak, studija nudi i dodatne savjete koji naglašavaju vrijednost rada na daljinu za zaposlene barem u dijelu sedmice.

Blum i koautori u studiji pišu da bi se možda neki čitaoci mogli pitati može li se smanjeni broj otkaza u hibridnoj grupi objasniti time da su članovi grupe koja je čitavo vrijeme radila iz kancelarije bila frustrirana što tokom eksperimenta nisu uvršteni u drugu grupu. Ipak, stope davanja otkaza za radnike koji čitavo vrijeme rade iz kancelarije zapravo su blago pale u odnosu na šest mjeseci prije početka eksperimenta, pišu istraživači, što sugeriše da su neki “pretpostavljali (tačno) da će se hibridna politika uvesti za sve zaposlene nakon završetka eksperimenta.”

Studija je takođe otkrila da su menadžeri u kompaniji promijenili mišljenje o hibridnom radu tokom eksperimenta. Prije početka su menadžeri vjerovali da će takav način rada smanjiti produktivnost 2,6 posto, a na kraju su postali uvjereni da bi on mogao povećati produktivnost jedan posto. “Eksperimentisanje ima svoju vrijednost,” napisali su autori.

Ovaj rad objavljen je nakon mjeseci debate o uticaju rada na daljinu na kulturu kompanija, produktivnosti zaposlenih i potencijalnim manama inovacije i saradnje. Blum rad na daljinu proučava već decenijama, a prošle godine je veliku prašinu podigao rad koji je analizirao postojeće studije o ovoj temi, otkrivši da istraživanja pokazuju da kompanije u kojima se u potpunosti radi na daljinu imaju u prosjeku nešto manju produktivnost. Ipak, studije takođe pokazuju da je efekt nepromijenjen ili blago pozitivan u slučaju dobrog upravljanja radnim rasporedima i uvođenja hibridnog načina rada, rekao je tada Blum.

Trip.com je, kaže Blum, eksperimentom tražio načine za smanjenje troškova, procjenjujući da svaki zaposleni koji da otkaz kompaniju košta 20.000 dolara za zapošljavanje i obuku novog radnika, piše u radu. Nakon studije je kompanija odlučila hibridni način rada uvesti za sve zaposlene.

“Rad od kuće ima prednosti i mane, a ispostavilo se da hibridni način rada uglavnom donosi ravnotežu,” govori on. “Zaposleni su znatno srećniji ako dva dana u sedmici mogu raditi od kuće, zbog čega je stopa davanja otkaza pala za trećinu. Kompanija je vidjela ove rezultate i shvatila da oni nemaju nedostataka.”

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније