Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 07. 2024. 10:43 >> 10:43

PALEONTOLOGIJA

Kad su se pojavili dinosaurusi?

Prvi 'toplokrvni' dinosauri vjerovatno su se pojavili prije 180 miliona godina.

Sposobnost regulisanja tjelesne temperature, osobina koju danas imaju svi sisari i ptice, možda se razvila među nekim dinosaurusima početkom jurskog razdoblja, prije otprilike 180 miliona godina, sugeriše nova studija koju su vodili istraživači UCL-a i Univerziteta Vigo.

Početkom 20. stoljeća dinosaurusi su se smatrali sporim, "hladnokrvnim" životinjama poput današnjih gmizavaca, koji su koristili Sunčevu toplotu kako bi regulisali svoju temperaturu. Novija otkrića ukazuju na to da su neki tipovi dinosaurusa vjerovatno bili sposobni proizvesti vlastitu tjelesnu temperaturu, ali kada se ta adaptacija dogodila, nije poznato.

Nova studija, objavljena u časopisu Karent Bajolodži, proučavala je širenje dinosaurusa kroz različite klime na Zemlji tokom mezozoika (doba dinosaurusa koje je trajalo od 230 do 66 milona godina), oslanjajući se na hiljade fosila, klimatske modele i geografiju tog razdoblja, te evoluciona stabla dinosaurusa, prenosi Sajens Dejli.

Istraživački tim otkrio je da su se dvije od tri glavne grupe dinosaurusa, teropoda (kao što su T. rex i Velociraptor) i ornithischians (uključujući rođake biljojeda Stegosaurusa i Triceratopsa), preselile u hladnije krajeve tokom rane jure, što sugeriše da su u tom trenutku možda razvili endotermiju (sposobnost unutrašnjeg stvaranja temperature). Nasuprot tome, sauropodi, druga glavna grupa koja uključuje Brontosauruse i Diplodocuse, držali su se toplijih područja planete.

Prethodna istraživanja pronašla su osobine povezane s toplokrvnošću među ornithischianima i teropodima, a poznato je da su neki imali perje ili proto-perje, izolujući unutrašnju temperaturu.

Prvi autor doktor Alfio Alesandro, s UCL A-e  rekao je: "Naše analize pokazuju da su se među glavnim grupama dinosaurusa pojavile različite klimatske preferencije u vrijeme od prije 183 miliona godina, kada je intenzivna vulkanska aktivnost dovela do globalnog zagrijavanja i izumiranja biljnih vrstaa.

"U to su se vrijeme pojavile mnoge nove grupe dinosaurusa. Usvajanje endothermije, vjerovatno je rezultat te ekološke promjene i možda je omogućilo teropodima i ornithischianima da napreduju u hladnijim okruženjima, omogućujući im da budu vrlo aktivni i održavaju aktivnost tokom dužih razdoblja, da se brže razvijaju i rastu i proizvode više potomaka.

Koautorka doktorka Sara Varela s Univerziteta Vigo u Španiji rekla je: "Teropodi uključuju i ptice i naša studija sugeriše da je jedinstvena regulacija temperature ptica možda nastala u toj ranoj jurskoj epohi.

"Sauropodi, s druge strane, koji su ostali u toplijoj klimi, narasli su do ogromne veličine u to vrijeme - što je još jedna moguća adaptacija zbog uticaja klime.

U radu su istraživači takođe istraživali jesu li sauropodi možda ostali na nižim geografskim širinama kako bi jeli  lišće nedostupno u hladnijim polarnim regijama. Umjesto toga, otkrili su da sauropodi izgledaju kao da uspijevaju u sušnim okruženjima nalik savanama, podupirući ideju da je njihovo ograničenje na topliju klimu više povezano s višom temperaturom, a zatim s hladnokrvnijom fiziologijom. Za to vrijeme polarna područja bila su toplija, s obilnom vegetacijom.

 Događaj Jenkyns (hipertermalna epizoda) dogodio se nakon što su lava i vulkanski gasovi erumpirali iz dugih pukotina na površini Zemlje, pokrivajući velika područja planete.

Koautor doktor Huan Kantalapiedra, iz španskog prirodnjačkog muzeja rekao je: "Ovo istraživanje sugeriše blisku vezu između klime i načina na koji su dinosaurusi evoluirali. Baca novo svjetlo na to kako su ptice mogle naslijediti jedinstvenu biološku osobinu od predaka dinosaurusa i različite načine na koje su se dinosaurusi prilagodili složenim i dugoročnim promjenama okoline.

Preveo i priredio: S. Đurđić

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније