Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

25. 05. 2024. 22:59 >> 22:54
1
Čitaj mi:

NASA

Lansiran satelit za mjerenje toplote polova koja ide u svemir

Američka svemirska agencija (NASA) je danas lansirala mali satelit za detaljno mjerenje toplote koja s polova planete Zemlje ide u svemir.

Satelit kojeg je danas ponijela raketa s Novog Zelanda u misiju PREFIRE, trebalo bi da omogući poboljšanje predviđanja naučnika o promjenama klime.

"Nove informacije pomoći će nam da predvidimo šta se dešava na polovima i s klimom", izjavila je Karen St. Žermen, direktorka NASA-e za naučna istraživanja na Zemlji.

Satelit, veličine kutije za cipele, ponijela je raketa "Elektron" kompanije "Rocket Lab".

Taj i još jedan satelit koji će kasnije biti lansiran, mjeriće infracrveno zračenje iznad Arktika i Antarktika i tako će prvi put moći da se izračuna količina toplote koja odatle odlazi u svemir.

To toplotno zračenje polova je "ključno za uravnoteženje viška toplote iz tropskih regiona i regulisanje temperature Zemlje", rekao je Tristan L'Ekuje zadužen na Univerzitetu u Viskonsinu za tu msiiju.

Po njegovim riječima, tok toplote iz tropskih područja do polova uzrokuje sve vremenske prilike na Zemlji.

Zahvaljujući misiji PREFIRE, NASA želi da izračuna kako oblaci, vlaga i topljenje zamrznute površine utiču na toplotu.

Naučni modeli za predviđanje globalnog zagrijavanja su samo teorijski zasnovani na tom parametru pošto mjerenja dosad nije bilo.

"Nadamo se da ćemo poboljšati našu sposobnost da simuliramo porast nivoa mora u budućnosti, kao i kako će klimatske promjene na polovima uticati na vremenske sisteme planete", dodao je L'Ekuje.

NASA u orbiti ima više od 20 satelita za posmatranje Zemlje i mjerenje raznih pojava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније