Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

28. 03. 2024. 11:07 >> 11:07
Čitaj mi:

NOVI IZVJEŠTAJ IPPR

Vještačka inteligencija ukida 7,9 miliona radnih mjesta?

Razvoj vještačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mjesta u Velikoj Britaniji, a najugroženije kategorije su žene, mlađi radnici i zaposleni koji su slabije plaćeni, navodi se u novom izvještaju Instituta za istraživanje javnih politika (IPPR).

 


Institut je istakao da će uvođenje novih AI tehnologija u narednih tri do pet godina prema „najgorem mogućem scenariju” najviše ugroziti poslove sa skraćenim radnim vremenom, početničke pozicije na poslu i administrativne poslove, prenosi Gardijan.

Veliki broj britanskih kompanija usvaja generativne AI tehnologije, koje mogu da čitaju i kreiraju tekst, podatke i softverski kod, kako bi automatizovali svakodnevne zadatke na radnom mjestu.

Analizirajući 22.000 zadataka u privredi koji pokrivaju svaku vrstu posla, IPPR je rekao da je 11 odsto zadataka koje trenutno obavljaju radnici ugroženo.

Ovo bi, međutim, moglo da se poveća na 59 odsto zadataka u drugom talasu kako se tehnologije razvijaju za rukovanje sve složenijim procesima.

Vještačka inteligencija već umije da zamijeni neke radnike koji obavljaju rutinske zadatke, na primjer u administraciji, a AI tehnologije bi kasnije mogle da obave i složenije zadatke kao što su kreiranje baze podataka, pisanje tekstova ili grafički dizajn.

IPPR je objavio i „najbolji mogući scenario” usvajanja AI prema kome bi britanska ekonomija mogla da poraste za četiri odsto, odnosno za 92 milijarde funti godišnje, uz očuvanje svih radnih mjesta.

Generativna vještačka inteligencija bi mogla da dovede do velikih poremećaja na tržištu rada ili da podstakne ekonomski rast, a u svakom slučaju će promijeniti živote milione ljudi, izjavio je viši ekonomista IPPR-a, Karsten Jung.

On je ipak dodao da „tehnologija nije sudbina” i da vlade zemalja, poslodavci i sidnikati imaju priliku da sada donesu ključne odluke za dobro upravljanje vještačkom inteligencijom.

„Ako uskoro ne reaguju, možda će biti prekasno”, zaključio je Jung.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније