Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Branka Katnić, Radio CG

27. 02. 2024. 07:54 >> 07:55
Čitaj mi:

NOVOOSNOVAN STARTUP DEEPMARK

Vodeni žig nova šansa za naučno-istraživački tim ETF-a

DEEPMARK je nova crnogorska kompanija za Kompjutersko programiranje. Osnovali su je nedavno naučni istraživači sa Univerziteta Crne Gore: profesor dr Igor Đurović i MSc Slavko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta i MSc Kosta Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Oni su protekle četiri godine kao naučno-istraživački tim objavili više radova u renomiranim naučnim časopisima i dobili citate od najvećih svjetskih kompanija, među kojima su i Meta i Microsoft.

Preduzeće je plod višegodišnjeg naučno-istaživačkog rada u oblasti digitalnog signala i digitalnog vodenog žiga.

Fond za inovacije Crne Gore je DEEPMARK-u dodijelio grant za komercijalizaciju njihovih naučnih dostignuća.

Kako je prvi zakon Evropske unije o vještačkoj inteligenciji u parlamentarnoj proceduri, a očekuje se i njegovo brzo usvajanje, s ciljem da obuzda tehnologiju i zloupotrebu AI inteligencije, čiji uticaj raste iz dana.

Pravila u tom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da obezbijede kvalitet podataka koji se koriste za razvojne algoritme i da obezbijede da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije.

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom - ili zasnovani na toj tehnologiji. Autentičnost će se dokazivati vodenim žigom.

Novi zakon i strožija pravila EU, su tako prilika i za DEEPMARK iz Crne Gore i ovaj naučno-istraživački tim, da naprave i ponude tržištu vodeni žig, rekao je MSc Slavko Kovačević jedan od osnivača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније